Kruche ciasteczka sezamowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy
Te błyskawiczne kruche ciasteczka z sezamem mogą być świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Polecamy zrobić podwójną porcję, bo te ciasteczka są pyszne, że znikają w mgnieniu oka.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 20 dkg mąki krupczatki
- 7 dkg cukru
- 10 dkg masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ziarna sezamowego plus troszkę do posypania
Przepis
- Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko i ziarno sezamowe.
- Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie składniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Teraz do maślanej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie składniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
- Blat osypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy wałek o przekroju 5-6 cm. Delikatnie przenosimy go na folię aluminiową i wkładamy do lodówki dla schłodzenia. Układamy je równo - jest bardzo miękki i podatny na odkształcenia.
- Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz.), kroimy je na plasterki grubości 0,5-0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią. Z proporcji tej powinno wyjść ok. 15 sztuk. Na wierzch każdego kawałka wciskamy ziarno sezamowe. Staramy się wykonywać to wszystko szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk.
- Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika.
- Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone. Po chwili stygnięcia zdejmujemy je z blachy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl