Trwa ładowanie...
d416seg
d416seg

Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i sosem musztardowo-miodowym

Przepis

- Jest to inna wersja mojej ulubionej, jesiennej sałatki z burakiem. Do tej dodałam słodko-kwaśną żurawinę a do sosu musztardę francuską. Słodki burak i miód, słona feta, pikantna musztarda – wszystkie te smaki przenikają się pięknie i łączą w ciekawą całość. Polecam na lekki obiad lub kolację - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".

2.8
(9 głosów)
Oceń:
d416seg
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Zdjęcie
O Pietruszka
Zdjęcie
Składniki
  • 2 małe buraki
  • kawałek sera feta
  • 2 garści rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz
Przepis

Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Studzimy i obieramy. Kroimy w półplasterki. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię, prażymy na małym ogniu około 3-4 minuty do zarumienienia orzechów. Studzimy. Na talerzu rozkładamy rukolę, kawałki sera feta, pół plasterki buraka oraz żurawinę.Składniki sosu mieszamy. Polewamy sosem sałatkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d416seg
Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i sosem musztardowo-miodowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

48
2
Share
d416seg
d416seg

d416seg
d416seg
d416seg