Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i sosem musztardowo-miodowym
- Jest to inna wersja mojej ulubionej, jesiennej sałatki z burakiem. Do tej dodałam słodko-kwaśną żurawinę a do sosu musztardę francuską. Słodki burak i miód, słona feta, pikantna musztarda – wszystkie te smaki przenikają się pięknie i łączą w ciekawą całość. Polecam na lekki obiad lub kolację - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki miodu
- sól, pieprz
Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Studzimy i obieramy. Kroimy w półplasterki. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię, prażymy na małym ogniu około 3-4 minuty do zarumienienia orzechów. Studzimy. Na talerzu rozkładamy rukolę, kawałki sera feta, pół plasterki buraka oraz żurawinę.Składniki sosu mieszamy. Polewamy sosem sałatkę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze