WP
WP

Ryżowe racuszki na słodko. Dla dużych i małych łasuchów - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

"Ciekawa propozycja na słodką, ciepłą kolację lub śniadanie, zarówno dla dużych, jak i małych. Podałam moje racuszki z sosem truskawkowym ze świeżych truskawek. Można zrobić sos również z innych owoców np. jagody, maliny itp." - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.

Składniki
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g owoców świeżych lub mrożonych lub konfitura
  • 5 łyżek cukru
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
Przepis

Jajka ubić z cukrem waniliowym, 3 łyżkami cukru, szczyptą soli. Dalej ubijając, wlać jogurt, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ryż i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać nieduże okrągłe porcje ciasta, smażyć na złoty kolor. Gorące polać sosem z owoców.

Truskawki lub inne owoce pokroić, włożyć do rondelka i podgrzewać z cukrem, cały czas mieszając. Następnie, kiedy cukier się rozpuści, dokładnie zmiksować i polać racuszki.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP