Ogórki w zalewie z chili - krokodylki. Chrupiące i ostre
chrupiące ogórki w zalewie chili będa idealnym dodatkiem do kanapek czy grillowanych dań. Są tak pyszne, że zanim się obejrzysz, słoik już będzie pusty. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
Zalewa:
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
Ogórki umyć i pokroić na wzdłuż na cztery części. Włożyć do miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godz. Od czasu do czasu przemieszać. Następnie wylać wodę, która powstała i dodać chili, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. W rondlu zagotować ocet, cukier i olej i gorąca zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godz., od czasu do czasu przemieszać. Następnie ogórki przełożyć do słoika i zalać zalewą, w której były 12 godz. Pasteryzować 5-7 min. od zagotowania
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze