Jak prawidłowo gotować makaron? Oto sprawdzone porady

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Oto sztuczki, które spowodują, że makaron będzie smakował dużo lepiej

Obraz
© 123RF

Kupując makaron, warto zwrócić uwagę na jego gatunek. Najlepiej wybierać ten z pszenicy durum. Zawiera dużo fosforu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Plusem jest również to, że ma dużo niższy indeks glikemiczny. Przygotowując posiłek, należy jednak przede wszystkim pamiętać o prawidłowym ugotowaniu makaronu. Oto nasze wskazówki.

/ 4Pamiętaj o odpowiedniej ilości wody

Obraz
© 123RF

Przygotowując makaron wybierzmy większy garnek. Odpowiednio duża ilość wody sprawi, że będzie gotował się równomiernie. Unikniemy w ten sposób sytuacji, w której makaron będzie różnił się w smaku.

/ 4Nie zapomnijmy o soli

Obraz
© 123RF

Większość z nas soli wodę przed zagotowaniem. Okazuje się, że to duży błąd. Sól należy wrzucić dopiero w momencie wrzenia. Dzięki temu makaron ugotuje się szybciej.

/ 4Mieszanie z sosem

Obraz
© 123RF

Po ugotowaniu makaronu rezygnujemy z dodawania np. oleju, który ma sprawić, że produkt będzie bardziej sypki. Makaron mieszamy od razu z sosem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości