Jak prawidłowo gotować makaron? Oto sprawdzone porady
Oto sztuczki, które spowodują, że makaron będzie smakował dużo lepiej
Kupując makaron, warto zwrócić uwagę na jego gatunek. Najlepiej wybierać ten z pszenicy durum. Zawiera dużo fosforu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Plusem jest również to, że ma dużo niższy indeks glikemiczny. Przygotowując posiłek, należy jednak przede wszystkim pamiętać o prawidłowym ugotowaniu makaronu. Oto nasze wskazówki.
Pamiętaj o odpowiedniej ilości wody
Przygotowując makaron wybierzmy większy garnek. Odpowiednio duża ilość wody sprawi, że będzie gotował się równomiernie. Unikniemy w ten sposób sytuacji, w której makaron będzie różnił się w smaku.
Nie zapomnijmy o soli
Większość z nas soli wodę przed zagotowaniem. Okazuje się, że to duży błąd. Sól należy wrzucić dopiero w momencie wrzenia. Dzięki temu makaron ugotuje się szybciej.
Mieszanie z sosem
Po ugotowaniu makaronu rezygnujemy z dodawania np. oleju, który ma sprawić, że produkt będzie bardziej sypki. Makaron mieszamy od razu z sosem.