Jak prawidłowo gotować makaron? Oto sprawdzone porady

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Oto sztuczki, które spowodują, że makaron będzie smakował dużo lepiej

Obraz
© 123RF

Kupując makaron, warto zwrócić uwagę na jego gatunek. Najlepiej wybierać ten z pszenicy durum. Zawiera dużo fosforu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Plusem jest również to, że ma dużo niższy indeks glikemiczny. Przygotowując posiłek, należy jednak przede wszystkim pamiętać o prawidłowym ugotowaniu makaronu. Oto nasze wskazówki.

/ 4Pamiętaj o odpowiedniej ilości wody

Obraz
© 123RF

Przygotowując makaron wybierzmy większy garnek. Odpowiednio duża ilość wody sprawi, że będzie gotował się równomiernie. Unikniemy w ten sposób sytuacji, w której makaron będzie różnił się w smaku.

/ 4Nie zapomnijmy o soli

Obraz
© 123RF

Większość z nas soli wodę przed zagotowaniem. Okazuje się, że to duży błąd. Sól należy wrzucić dopiero w momencie wrzenia. Dzięki temu makaron ugotuje się szybciej.

/ 4Mieszanie z sosem

Obraz
© 123RF

Po ugotowaniu makaronu rezygnujemy z dodawania np. oleju, który ma sprawić, że produkt będzie bardziej sypki. Makaron mieszamy od razu z sosem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru