Jak prawidłowo gotować makaron? Oto sprawdzone porady

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Oto sztuczki, które spowodują, że makaron będzie smakował dużo lepiej

Obraz
© 123RF

Kupując makaron, warto zwrócić uwagę na jego gatunek. Najlepiej wybierać ten z pszenicy durum. Zawiera dużo fosforu, potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Plusem jest również to, że ma dużo niższy indeks glikemiczny. Przygotowując posiłek, należy jednak przede wszystkim pamiętać o prawidłowym ugotowaniu makaronu. Oto nasze wskazówki.

/ 4Pamiętaj o odpowiedniej ilości wody

Obraz
© 123RF

Przygotowując makaron wybierzmy większy garnek. Odpowiednio duża ilość wody sprawi, że będzie gotował się równomiernie. Unikniemy w ten sposób sytuacji, w której makaron będzie różnił się w smaku.

/ 4Nie zapomnijmy o soli

Obraz
© 123RF

Większość z nas soli wodę przed zagotowaniem. Okazuje się, że to duży błąd. Sól należy wrzucić dopiero w momencie wrzenia. Dzięki temu makaron ugotuje się szybciej.

/ 4Mieszanie z sosem

Obraz
© 123RF

Po ugotowaniu makaronu rezygnujemy z dodawania np. oleju, który ma sprawić, że produkt będzie bardziej sypki. Makaron mieszamy od razu z sosem.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum