5 zdrowych rodzajów sera, które warto jeść regularnie
Serek wiejski
Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych produktów, których ilość należy ograniczać w diecie. Wbrew pozorom sery to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale i potężna dawka, białka, wapnia i witaminy D.
Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych przysmaków, których ilość lepiej ograniczać w diecie. Należy podkreślić jednak, że ten rodzaj nabiału to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale jednocześnie potężna dawka białka, wapnia i witaminy D. Oto 5 przykładów serów, na które warto zwrócić szczególną uwagę.
Serek wiejski to produkt polecany przez dietetyków i znajdujący uznanie wśród osób na diecie oraz sportowców. Zaledwie pół szklanki tego serka to 15 g pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowania masy mięśniowej. Kupując go, warto sprawdzić, czy w składzie nie znajduje się niepotrzebny dodatek soli. Serek wiejski doskonale smakuje z warzywami - pomidorami, rzodkiewką, kiełkami czy ogórkiem, ale świetnie komponuje się także z owocami np. mango, ananasem i brzoskwiniami - ich naturalna słodycz sprawi, że nie trzeba dodatkowo dosładzać takiej przekąski.