5 zdrowych rodzajów sera, które warto jeść regularnie

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych produktów, których ilość należy ograniczać w diecie. Wbrew pozorom sery to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale i potężna dawka, białka, wapnia i witaminy D.

Obraz

/ 5Serek wiejski

Obraz
© 123RF.COM

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych przysmaków, których ilość lepiej ograniczać w diecie. Należy podkreślić jednak, że ten rodzaj nabiału to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale jednocześnie potężna dawka białka, wapnia i witaminy D. Oto 5 przykładów serów, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Serek wiejski to produkt polecany przez dietetyków i znajdujący uznanie wśród osób na diecie oraz sportowców. Zaledwie pół szklanki tego serka to 15 g pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowania masy mięśniowej. Kupując go, warto sprawdzić, czy w składzie nie znajduje się niepotrzebny dodatek soli. Serek wiejski doskonale smakuje z warzywami - pomidorami, rzodkiewką, kiełkami czy ogórkiem, ale świetnie komponuje się także z owocami np. mango, ananasem i brzoskwiniami - ich naturalna słodycz sprawi, że nie trzeba dodatkowo dosładzać takiej przekąski.

/ 5Ser kozi

Obraz

Ten biały ser można znaleźć w sklepach pod nazwą "fromage de chevre". Oprócz sporych dawek wapnia, w jego składzie znajdziemy też dużo fosforu, potasu, witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje kwas orotowy (witamina B13), który korzystnie wpływa na krążenie, spowalnia procesy starzenia, dodaje sił, usprawnia pamięć i koncentrację. Białko z koziego nabiału jest pełnowartościowe - zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Doskonale komponuje się w wytrawnych przekąskach - w połączeniu z figami, papają czy jabłkowym chutneyem. Można go również poddawać obróbce termicznej np. na grillu.

/ 5Parmezan

Obraz
© Fotolia

Popularność zawdzięcza przede wszystkim daniom kuchni włoskiej. Dodawany do pizzy, bruschetty czy carbonary nadaje im niepowtarzalnego smaku. Jest dość intensywny, dlatego używając go, lepiej zachować umiar, aby nie zdominował potrawy. Parmezan to potężna dawka łatwo przyswajalnego białka. Ponadto naukowo dowiedziono, że osoby jedzące regularnie ten specjał rzadziej borykają się z problemem wysokiego ciśnienia. Co więcej, u osób, które skarżyły się na skoki tego parametru, parmezan włączony do jadłospisu normował jego poziom. Nie jest jednak polecany osobom ze skłonnością do migreny, gdyż może potęgować ten rodzaju bólu głowy.

/ 5Ricotta

Obraz

Ser ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Głównym składnikiem są albuminy i globuliny - białka o bardzo wysokiej wartości żywieniowej. Dlatego często serwatka w proszku jest w składzie mleka i odżywek dla dzieci, produktów dla osób zajmujących się sportem czy kulturystyką. Ricotta dodatkowo jest dobrym źródłem selenu, a także przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu zapaleniu stawów. Warto wybierać wersję sera z obniżoną zawartością tłuszczu, aby ograniczyć kaloryczność tej przekąski. Doskonale smakuje w sałatkach, ale również jako farsz do pierożków czy naleśników.

/ 5Provolone

Obraz

Jest serem o smaku łagodnym w okresie do 3 miesięcy dojrzewania, następnie przechodzącym w pikantny w miarę upływu czasu oraz w zależności od rodzaju zastosowanej podpuszczki. Ser "Provolone Valpadana" może mieć ponadto różny kształt - salami, melona, stożka, gruszki. Jeden produkt może ważyć nawet 30 kg. To również dawka cennego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto zawiera sporo wapnia i witaminy D. Można go wykorzystać do dań obiadowych, a także deserów. Jest idealny do fondue, nadzień (pierogów, mięs) i klasycznej deski serów, podawanej z winem i orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza