5 zdrowych rodzajów sera, które warto jeść regularnie

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych produktów, których ilość należy ograniczać w diecie. Wbrew pozorom sery to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale i potężna dawka, białka, wapnia i witaminy D.

Obraz

/ 5Serek wiejski

Obraz
© 123RF.COM

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych przysmaków, których ilość lepiej ograniczać w diecie. Należy podkreślić jednak, że ten rodzaj nabiału to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale jednocześnie potężna dawka białka, wapnia i witaminy D. Oto 5 przykładów serów, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Serek wiejski to produkt polecany przez dietetyków i znajdujący uznanie wśród osób na diecie oraz sportowców. Zaledwie pół szklanki tego serka to 15 g pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowania masy mięśniowej. Kupując go, warto sprawdzić, czy w składzie nie znajduje się niepotrzebny dodatek soli. Serek wiejski doskonale smakuje z warzywami - pomidorami, rzodkiewką, kiełkami czy ogórkiem, ale świetnie komponuje się także z owocami np. mango, ananasem i brzoskwiniami - ich naturalna słodycz sprawi, że nie trzeba dodatkowo dosładzać takiej przekąski.

/ 5Ser kozi

Obraz

Ten biały ser można znaleźć w sklepach pod nazwą "fromage de chevre". Oprócz sporych dawek wapnia, w jego składzie znajdziemy też dużo fosforu, potasu, witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje kwas orotowy (witamina B13), który korzystnie wpływa na krążenie, spowalnia procesy starzenia, dodaje sił, usprawnia pamięć i koncentrację. Białko z koziego nabiału jest pełnowartościowe - zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Doskonale komponuje się w wytrawnych przekąskach - w połączeniu z figami, papają czy jabłkowym chutneyem. Można go również poddawać obróbce termicznej np. na grillu.

/ 5Parmezan

Obraz
© Fotolia

Popularność zawdzięcza przede wszystkim daniom kuchni włoskiej. Dodawany do pizzy, bruschetty czy carbonary nadaje im niepowtarzalnego smaku. Jest dość intensywny, dlatego używając go, lepiej zachować umiar, aby nie zdominował potrawy. Parmezan to potężna dawka łatwo przyswajalnego białka. Ponadto naukowo dowiedziono, że osoby jedzące regularnie ten specjał rzadziej borykają się z problemem wysokiego ciśnienia. Co więcej, u osób, które skarżyły się na skoki tego parametru, parmezan włączony do jadłospisu normował jego poziom. Nie jest jednak polecany osobom ze skłonnością do migreny, gdyż może potęgować ten rodzaju bólu głowy.

/ 5Ricotta

Obraz

Ser ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Głównym składnikiem są albuminy i globuliny - białka o bardzo wysokiej wartości żywieniowej. Dlatego często serwatka w proszku jest w składzie mleka i odżywek dla dzieci, produktów dla osób zajmujących się sportem czy kulturystyką. Ricotta dodatkowo jest dobrym źródłem selenu, a także przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu zapaleniu stawów. Warto wybierać wersję sera z obniżoną zawartością tłuszczu, aby ograniczyć kaloryczność tej przekąski. Doskonale smakuje w sałatkach, ale również jako farsz do pierożków czy naleśników.

/ 5Provolone

Obraz

Jest serem o smaku łagodnym w okresie do 3 miesięcy dojrzewania, następnie przechodzącym w pikantny w miarę upływu czasu oraz w zależności od rodzaju zastosowanej podpuszczki. Ser "Provolone Valpadana" może mieć ponadto różny kształt - salami, melona, stożka, gruszki. Jeden produkt może ważyć nawet 30 kg. To również dawka cennego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto zawiera sporo wapnia i witaminy D. Można go wykorzystać do dań obiadowych, a także deserów. Jest idealny do fondue, nadzień (pierogów, mięs) i klasycznej deski serów, podawanej z winem i orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny