5 zdrowych rodzajów sera, które warto jeść regularnie

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych produktów, których ilość należy ograniczać w diecie. Wbrew pozorom sery to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale i potężna dawka, białka, wapnia i witaminy D.

Obraz

/ 5Serek wiejski

Obraz
© 123RF.COM

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych przysmaków, których ilość lepiej ograniczać w diecie. Należy podkreślić jednak, że ten rodzaj nabiału to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale jednocześnie potężna dawka białka, wapnia i witaminy D. Oto 5 przykładów serów, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Serek wiejski to produkt polecany przez dietetyków i znajdujący uznanie wśród osób na diecie oraz sportowców. Zaledwie pół szklanki tego serka to 15 g pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowania masy mięśniowej. Kupując go, warto sprawdzić, czy w składzie nie znajduje się niepotrzebny dodatek soli. Serek wiejski doskonale smakuje z warzywami - pomidorami, rzodkiewką, kiełkami czy ogórkiem, ale świetnie komponuje się także z owocami np. mango, ananasem i brzoskwiniami - ich naturalna słodycz sprawi, że nie trzeba dodatkowo dosładzać takiej przekąski.

/ 5Ser kozi

Obraz

Ten biały ser można znaleźć w sklepach pod nazwą "fromage de chevre". Oprócz sporych dawek wapnia, w jego składzie znajdziemy też dużo fosforu, potasu, witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje kwas orotowy (witamina B13), który korzystnie wpływa na krążenie, spowalnia procesy starzenia, dodaje sił, usprawnia pamięć i koncentrację. Białko z koziego nabiału jest pełnowartościowe - zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Doskonale komponuje się w wytrawnych przekąskach - w połączeniu z figami, papają czy jabłkowym chutneyem. Można go również poddawać obróbce termicznej np. na grillu.

/ 5Parmezan

Obraz
© Fotolia

Popularność zawdzięcza przede wszystkim daniom kuchni włoskiej. Dodawany do pizzy, bruschetty czy carbonary nadaje im niepowtarzalnego smaku. Jest dość intensywny, dlatego używając go, lepiej zachować umiar, aby nie zdominował potrawy. Parmezan to potężna dawka łatwo przyswajalnego białka. Ponadto naukowo dowiedziono, że osoby jedzące regularnie ten specjał rzadziej borykają się z problemem wysokiego ciśnienia. Co więcej, u osób, które skarżyły się na skoki tego parametru, parmezan włączony do jadłospisu normował jego poziom. Nie jest jednak polecany osobom ze skłonnością do migreny, gdyż może potęgować ten rodzaju bólu głowy.

/ 5Ricotta

Obraz

Ser ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Głównym składnikiem są albuminy i globuliny - białka o bardzo wysokiej wartości żywieniowej. Dlatego często serwatka w proszku jest w składzie mleka i odżywek dla dzieci, produktów dla osób zajmujących się sportem czy kulturystyką. Ricotta dodatkowo jest dobrym źródłem selenu, a także przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu zapaleniu stawów. Warto wybierać wersję sera z obniżoną zawartością tłuszczu, aby ograniczyć kaloryczność tej przekąski. Doskonale smakuje w sałatkach, ale również jako farsz do pierożków czy naleśników.

/ 5Provolone

Obraz

Jest serem o smaku łagodnym w okresie do 3 miesięcy dojrzewania, następnie przechodzącym w pikantny w miarę upływu czasu oraz w zależności od rodzaju zastosowanej podpuszczki. Ser "Provolone Valpadana" może mieć ponadto różny kształt - salami, melona, stożka, gruszki. Jeden produkt może ważyć nawet 30 kg. To również dawka cennego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto zawiera sporo wapnia i witaminy D. Można go wykorzystać do dań obiadowych, a także deserów. Jest idealny do fondue, nadzień (pierogów, mięs) i klasycznej deski serów, podawanej z winem i orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu