5 zdrowych rodzajów sera, które warto jeść regularnie

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych produktów, których ilość należy ograniczać w diecie. Wbrew pozorom sery to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale i potężna dawka, białka, wapnia i witaminy D.

Obraz

/ 5Serek wiejski

Obraz
© 123RF.COM

Pomijając chudy twaróg, pozostałe sery mają raczej reputację tłustych i kalorycznych przysmaków, których ilość lepiej ograniczać w diecie. Należy podkreślić jednak, że ten rodzaj nabiału to nie tylko pomysł na smaczne danie, ale jednocześnie potężna dawka białka, wapnia i witaminy D. Oto 5 przykładów serów, na które warto zwrócić szczególną uwagę.

Serek wiejski to produkt polecany przez dietetyków i znajdujący uznanie wśród osób na diecie oraz sportowców. Zaledwie pół szklanki tego serka to 15 g pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowania masy mięśniowej. Kupując go, warto sprawdzić, czy w składzie nie znajduje się niepotrzebny dodatek soli. Serek wiejski doskonale smakuje z warzywami - pomidorami, rzodkiewką, kiełkami czy ogórkiem, ale świetnie komponuje się także z owocami np. mango, ananasem i brzoskwiniami - ich naturalna słodycz sprawi, że nie trzeba dodatkowo dosładzać takiej przekąski.

/ 5Ser kozi

Obraz

Ten biały ser można znaleźć w sklepach pod nazwą "fromage de chevre". Oprócz sporych dawek wapnia, w jego składzie znajdziemy też dużo fosforu, potasu, witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje kwas orotowy (witamina B13), który korzystnie wpływa na krążenie, spowalnia procesy starzenia, dodaje sił, usprawnia pamięć i koncentrację. Białko z koziego nabiału jest pełnowartościowe - zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Doskonale komponuje się w wytrawnych przekąskach - w połączeniu z figami, papają czy jabłkowym chutneyem. Można go również poddawać obróbce termicznej np. na grillu.

/ 5Parmezan

Obraz
© Fotolia

Popularność zawdzięcza przede wszystkim daniom kuchni włoskiej. Dodawany do pizzy, bruschetty czy carbonary nadaje im niepowtarzalnego smaku. Jest dość intensywny, dlatego używając go, lepiej zachować umiar, aby nie zdominował potrawy. Parmezan to potężna dawka łatwo przyswajalnego białka. Ponadto naukowo dowiedziono, że osoby jedzące regularnie ten specjał rzadziej borykają się z problemem wysokiego ciśnienia. Co więcej, u osób, które skarżyły się na skoki tego parametru, parmezan włączony do jadłospisu normował jego poziom. Nie jest jednak polecany osobom ze skłonnością do migreny, gdyż może potęgować ten rodzaju bólu głowy.

/ 5Ricotta

Obraz

Ser ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Głównym składnikiem są albuminy i globuliny - białka o bardzo wysokiej wartości żywieniowej. Dlatego często serwatka w proszku jest w składzie mleka i odżywek dla dzieci, produktów dla osób zajmujących się sportem czy kulturystyką. Ricotta dodatkowo jest dobrym źródłem selenu, a także przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu zapaleniu stawów. Warto wybierać wersję sera z obniżoną zawartością tłuszczu, aby ograniczyć kaloryczność tej przekąski. Doskonale smakuje w sałatkach, ale również jako farsz do pierożków czy naleśników.

/ 5Provolone

Obraz

Jest serem o smaku łagodnym w okresie do 3 miesięcy dojrzewania, następnie przechodzącym w pikantny w miarę upływu czasu oraz w zależności od rodzaju zastosowanej podpuszczki. Ser "Provolone Valpadana" może mieć ponadto różny kształt - salami, melona, stożka, gruszki. Jeden produkt może ważyć nawet 30 kg. To również dawka cennego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto zawiera sporo wapnia i witaminy D. Można go wykorzystać do dań obiadowych, a także deserów. Jest idealny do fondue, nadzień (pierogów, mięs) i klasycznej deski serów, podawanej z winem i orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja