Kugelis - baba ziemniaczana
Kugelis to tradycyjna litewska babka ziemniaczana. Danie przygotujecie z łatwo dostępnych składników. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 kg ziemniaków
- 20 dag masła lub margaryny
- 3 jajka
- szklanka śmietany
- 50 dag tłustego twarogu
- liście mięty
- 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej
- sól
- Ziemniaki obrać, opłukać, utrzeć na tarce o dużych oczkach i odcedzić na sicie. Następnie przełożyć do miski, zalać roztopionym masłem lub margaryną.
- Do masy wbić 2 jajka, dodać pieprz i groszek konserwowy, przyprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.
- Do twarogu wbić ostatnie jajko. Dodać posiekaną miętę, paprykę konserwową i pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe. Przyprawić solą, dobrze wymieszać.
- Do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej wlać najpierw połowę masy ziemniaczanej, wyrównać powierzchnię. Na niej rozsmarować masę serową i zalać resztą masy ziemniaczanej.
- Kugelis z twarogiem piec około 1 godziny w temperaturze 175 st. C. Podawać na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze