Maliny - owoce idealne do ciast i deserów

Czerwone, mięsiste i pyszne maliny to zdecydowanie jeden z najzdrowszych owocowych znaków lata. I chociaż popularnością ustępują nieco truskawkom, to kiedy tylko pojawiają się na straganach trudno przejść obok nich obojętnie. Odmiany uprawne malin rosną niemal w całej Europie, a także Azji. Co ciekawe, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać odmiany pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnych daniach, ale najchętniej wykorzystujemy je właśnie do przygotowania deserów i ciast. Przedstawiamy prozdrowotne właściwości malin i kilka pomysłów na słodkie przekąski.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Letnie owoce pełne smaku

Obraz
© 123RF.COM

Czerwone, mięsiste i pyszne maliny to zdecydowanie jeden z najzdrowszych owocowych znaków lata. I chociaż popularnością ustępują nieco truskawkom, to kiedy tylko pojawiają się na straganach, trudno przejść obok nich obojętnie. Odmiany uprawne malin rosną niemal w całej Europie, a także Azji. Co ciekawe, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać odmiany pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnych daniach, ale najchętniej wykorzystujemy je właśnie do przygotowania deserów i ciast. Przedstawiamy prozdrowotne właściwości malin i kilka pomysłów na słodkie przekąski.

/ 9Co w nich siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Korzystny wpływ malin na zdrowie odkryto już w starożytności - wierzono, że lecznicze soki pomagają na zakażenia organizmu i nerwice. Medycyna ludowa wykorzystuje maliny do leczenia niedokrwistości, zwalczania wirusów, a także wzmacniania układu immunologicznego. Przygotowany latem syrop to w wielu polskich domach najlepsze remedium na przeziębienie i osłabioną odporność w okresie jesienno-zimowym.

W składzie malin znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także wapń, magnez, żelazo i potas. Warto wiedzieć, że właściwości odżywcze zawierają również liście malin. To doskonałe źródło soli mineralnych, kwasów organicznych, flawonoidów, związków żywicowych oraz garbników.

Badania amerykańskich uczonych dowiodły, że maliny to smaczny i naturalny środek na odchudzanie. Pomagają spalać tkankę tłuszczową dzięki ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Dodatkowo te małe, czerwone owoce skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, przyśpieszają trawienie i zmniejszają ryzyko powstawania zaparć lub wzdęć. Aby jednak cieszyć się tymi właściwościami, należy zwrócić uwagę na dodatki, z którymi spożywamy maliny.

/ 9Czekoladowe naleśniki z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 8 łyżek mąki gryczanej, 2 jajka, szczypta soli, 400 ml półsłodkiego, czerwonego wina tłuszcz do smażenia, kakao (opcjonalnie). Dodatkowo: ricotta i maliny.

Przygotowanie: składniki na ciasto połączyć w dużej misce i dokładnie wymieszać. Jeśli jest za rzadkie, należy dodać mąki. Wskazówka: ciasto z mąki gryczanej ma nieco bardziej kleistą konsystencje niż ciasto z mąki pszennej. Można dodać kakao i dokładnie wymieszać. Naleśniki usmażyć z obu stron i wyłożyć warstwami na talerz. Dodać rozdrobnioną ricottę i owoce.

/ 9Malinowe parfait

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: *150 g mrożonych malin, 1 łyżeczka cukru brzozowego, 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego*, 100 g twarożku delikatnego niskotłuszczowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: twarożek połączyć z cukrami. Dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać i schłodzić kwadrans w lodówce. Maliny rozdrobnić za pomocą blendera. Obie masy nakładać naprzemiennie w wysokim pucharku. Przed podaniem schłodzić minimum pół godziny w lodówce. Parfait można udekorować domową bitą śmietaną i świeżymi malinami.

/ 9Dżem malinowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg malin, 200 g cukru, 1 opakowanie żelfix.

*Przygotowanie: *maliny wrzucić na patelnię, gotować na małym ogniu dodając powoli żelfix. Gdy maliny puszczą sok, a malinowa masa trochę się zagęści, dodać cukier. Gotować, aż cukier się rozpuści, a masa nabierze gęstości. Wygotować słoiki, wysuszyć (również nakrętki), nałożyć do nich dżem. Dobrze zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

/ 9Beza z malinami

Obraz

Składniki na małą formę: 5 białek z dużych jaj, kopiasta szklanka cukru pudru, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki, łyżeczka octu, 500 ml śmietany 36%, pół szklanki cukru pudru, laska wanilii, szklanka malin.

Przygotowanie: białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych białej stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie do puszystej masy dodać ocet i mąkę, dokładnie wymieszać. Pianę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec chwilę w 180 stopniach C, następnie pół godziny w 160 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Po tym czasie przez dwie godziny suszyć bezę w wyłączonym piekarniku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wydrążonym środkiem z laski wanilii. Nałożyć na gotową bezę. Całość udekorować owocami i podawać.

/ 9Koktajl malinowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie malin, 250 ml kefiru lub maślanki, 1/2 łyżeczki stewii, kilka świeżych malin i listków mięty do dekoracji.

Przygotowanie: maliny, stewię i kefir zmiksować. Wlać do wysokich szklanek. Udekorować i podawać. Koktajl doskonale smakuje również po schłodzeniu.

/ 9Panna cotta z Matcha i malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 200 ml mleka, 3 łyżeczki pudru z zielonej herbaty Matcha, 100 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny w proszku, maliny.

Przygotowanie: w rondelku zagotuj mleko i śmietankę. Ściągnij z ognia, dodaj herbatę i dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę w proszku zalej 50 ml bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Następnie dodaj do masy i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły - gdy masa zgęstniała, należy ją delikatnie podgrzać. Przelej masę do literatek i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj z malinami. Dlaczego warto jeść jeżyny?

/ 9Twarożek z malinami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *500 g twarogu, 400 g gęstego jogurtu naturalnego, siemię lniane, miód, 1 opakowanie świeżych malin + kilka do dekoracji.

*Przygotowanie: *maliny rozdrobnić i dodać do nich zmielone siemię lniane (2 łyżki stołowe). Nałożyć na dno miseczki. Ser biały połączyć z jogurtem i miodem. Przełożyć do miseczki z malinami, udekorować i podawać.

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom