Maliny - owoce idealne do ciast i deserów
Czerwone, mięsiste i pyszne maliny to zdecydowanie jeden z najzdrowszych owocowych znaków lata. I chociaż popularnością ustępują nieco truskawkom, to kiedy tylko pojawiają się na straganach trudno przejść obok nich obojętnie. Odmiany uprawne malin rosną niemal w całej Europie, a także Azji. Co ciekawe, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać odmiany pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnych daniach, ale najchętniej wykorzystujemy je właśnie do przygotowania deserów i ciast. Przedstawiamy prozdrowotne właściwości malin i kilka pomysłów na słodkie przekąski.
Letnie owoce pełne smaku
Czerwone, mięsiste i pyszne maliny to zdecydowanie jeden z najzdrowszych owocowych znaków lata. I chociaż popularnością ustępują nieco truskawkom, to kiedy tylko pojawiają się na straganach, trudno przejść obok nich obojętnie. Odmiany uprawne malin rosną niemal w całej Europie, a także Azji. Co ciekawe, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać odmiany pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wytrawnych daniach, ale najchętniej wykorzystujemy je właśnie do przygotowania deserów i ciast. Przedstawiamy prozdrowotne właściwości malin i kilka pomysłów na słodkie przekąski.
Co w nich siedzi?
Korzystny wpływ malin na zdrowie odkryto już w starożytności - wierzono, że lecznicze soki pomagają na zakażenia organizmu i nerwice. Medycyna ludowa wykorzystuje maliny do leczenia niedokrwistości, zwalczania wirusów, a także wzmacniania układu immunologicznego. Przygotowany latem syrop to w wielu polskich domach najlepsze remedium na przeziębienie i osłabioną odporność w okresie jesienno-zimowym.
W składzie malin znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także wapń, magnez, żelazo i potas. Warto wiedzieć, że właściwości odżywcze zawierają również liście malin. To doskonałe źródło soli mineralnych, kwasów organicznych, flawonoidów, związków żywicowych oraz garbników.
Badania amerykańskich uczonych dowiodły, że maliny to smaczny i naturalny środek na odchudzanie. Pomagają spalać tkankę tłuszczową dzięki ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Dodatkowo te małe, czerwone owoce skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, przyśpieszają trawienie i zmniejszają ryzyko powstawania zaparć lub wzdęć. Aby jednak cieszyć się tymi właściwościami, należy zwrócić uwagę na dodatki, z którymi spożywamy maliny.
Czekoladowe naleśniki z malinami
Składniki: 8 łyżek mąki gryczanej, 2 jajka, szczypta soli, 400 ml półsłodkiego, czerwonego wina tłuszcz do smażenia, kakao (opcjonalnie). Dodatkowo: ricotta i maliny.
Przygotowanie: składniki na ciasto połączyć w dużej misce i dokładnie wymieszać. Jeśli jest za rzadkie, należy dodać mąki. Wskazówka: ciasto z mąki gryczanej ma nieco bardziej kleistą konsystencje niż ciasto z mąki pszennej. Można dodać kakao i dokładnie wymieszać. Naleśniki usmażyć z obu stron i wyłożyć warstwami na talerz. Dodać rozdrobnioną ricottę i owoce.
Malinowe parfait
Składniki: *150 g mrożonych malin, 1 łyżeczka cukru brzozowego, 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego*, 100 g twarożku delikatnego niskotłuszczowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: twarożek połączyć z cukrami. Dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać i schłodzić kwadrans w lodówce. Maliny rozdrobnić za pomocą blendera. Obie masy nakładać naprzemiennie w wysokim pucharku. Przed podaniem schłodzić minimum pół godziny w lodówce. Parfait można udekorować domową bitą śmietaną i świeżymi malinami.
Dżem malinowy
Składniki: 1 kg malin, 200 g cukru, 1 opakowanie żelfix.
*Przygotowanie: *maliny wrzucić na patelnię, gotować na małym ogniu dodając powoli żelfix. Gdy maliny puszczą sok, a malinowa masa trochę się zagęści, dodać cukier. Gotować, aż cukier się rozpuści, a masa nabierze gęstości. Wygotować słoiki, wysuszyć (również nakrętki), nałożyć do nich dżem. Dobrze zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Beza z malinami
Składniki na małą formę: 5 białek z dużych jaj, kopiasta szklanka cukru pudru, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki, łyżeczka octu, 500 ml śmietany 36%, pół szklanki cukru pudru, laska wanilii, szklanka malin.
Przygotowanie: białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych białej stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie do puszystej masy dodać ocet i mąkę, dokładnie wymieszać. Pianę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec chwilę w 180 stopniach C, następnie pół godziny w 160 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Po tym czasie przez dwie godziny suszyć bezę w wyłączonym piekarniku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wydrążonym środkiem z laski wanilii. Nałożyć na gotową bezę. Całość udekorować owocami i podawać.
Koktajl malinowy
Składniki: 1 opakowanie malin, 250 ml kefiru lub maślanki, 1/2 łyżeczki stewii, kilka świeżych malin i listków mięty do dekoracji.
Przygotowanie: maliny, stewię i kefir zmiksować. Wlać do wysokich szklanek. Udekorować i podawać. Koktajl doskonale smakuje również po schłodzeniu.
Panna cotta z Matcha i malinami
Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 200 ml mleka, 3 łyżeczki pudru z zielonej herbaty Matcha, 100 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny w proszku, maliny.
Przygotowanie: w rondelku zagotuj mleko i śmietankę. Ściągnij z ognia, dodaj herbatę i dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę w proszku zalej 50 ml bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Następnie dodaj do masy i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły - gdy masa zgęstniała, należy ją delikatnie podgrzać. Przelej masę do literatek i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj z malinami. Dlaczego warto jeść jeżyny?
Twarożek z malinami
*Składniki: *500 g twarogu, 400 g gęstego jogurtu naturalnego, siemię lniane, miód, 1 opakowanie świeżych malin + kilka do dekoracji.
*Przygotowanie: *maliny rozdrobnić i dodać do nich zmielone siemię lniane (2 łyżki stołowe). Nałożyć na dno miseczki. Ser biały połączyć z jogurtem i miodem. Przełożyć do miseczki z malinami, udekorować i podawać.