Trwa ładowanie...
d4gs0ei
21-12-2017 08:49

Królik duszony w winie z rodzynkami. Pyszności na rodzinny obiad

Przepis

Królik z rodzynkami to propozycja na odświętny obiad dla całej rodziny. Smakuje przyjemnie słodko, a przy tym lekko. Mięso jest kruche i delikatne. Dietetycy polecają je zamiast kurczaka czy indyka, bo jest bezpieczne dla najmłodszych. Ponadto ma mało kalorii, nie zawiera za dużo cholesterolu, ale za to dostarcza łatwo przyswajalnego białka. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".

d4gs0ei
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.obiadgotowy.pl
Źródło: www.obiadgotowy.pl
Składniki
  • 1 tuszka królika (ok. 1,2 kg)
  • 100 g rodzynków
  • 4-5 moreli
  • 2 szalotki
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml białego półwytrawnego wina lub cydru
  • 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • biały pieprz
  • pieprz ziołowy i sól
  • 3 liście laurowe
  • mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie: 4 goździki, kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm)
Przepis

Królika pokroić na kawałki. Posypać białym pieprzem oraz ziołowym, odstawić na godzinę. Obtoczyć w mące. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w pół krążki. W głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić szalotkę z marchwią. Włożyć liście laurowe, goździki i cynamon, ułożyć kawałki królika, posypać rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami, posolić do smaku zalać winem, zagotować. Gdy zawartość patelni zacznie mocno bulgotać, dolać szklankę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 90 minut. Podczas duszenia podlewać pozostałym bulionem, żeby mięso się nie przypaliło. Taka potrawa dobrze smakuje z kawałkiem białego pieczywa albo z ugotowaną na sypko gryczaną kaszą (niepaloną).
Zobacz także: prosty pasztet z gęsi
src="https://d.wpimg.pl/606697325-1814028061/ge.jpg"/>

Polecamy wideo: Produkty, które przygotują metabolizm na święta

Królik duszony w winie z rodzynkami. Pyszności na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gs0ei
d4gs0ei
d4gs0ei
d4gs0ei
Więcej tematów
d4gs0ei

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj