Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków. Możesz ją jeszcze wykorzystać

Większość z nas robi to bezrefleksyjnie – gdy ziemniaki są ugotowane, odcedzamy je, a pozostałą wodę wylewamy. Okazuje się, że popełniamy błąd. Taka woda może nam się jeszcze do czegoś przydać.

Nie wylewaj wody po ziemniakach
Źródło zdjęć: © 123RF

Woda po gotowaniu ziemniaków zwykle kończy w zlewie, co jest zwykłym marnotrawstwem. Okazuje się, że możemy ją wykorzystać do... nawożenia kwiatów.

To dlatego, że ziemniaki zawierają wiele mikroelementów, które podczas gotowania przedostają się do wody. My już nich nie skorzystamy podczas jedzenia, ale nasze rośliny wciąż mogą. Skrobia obecna w ziemniakach wspomaga kiełkowanie nasion, fosfor stymuluje wzrost roślin, a potas działa jak szczepionka i chroni kwiat przed chorobami.

Następnym razem podczas gotowania ziemniaków odcedź je, a wodę przelej do innego naczynia. Gdy wystygnie, podlej nią kwiaty.

Trzeba jednak pamiętać, by przed gotowaniem nie solić wody. Choć wielu z nas to robi, posolenie wody po podaniu nie zmieni aż tak walorów smakowych ziemniaków, więc nie mamy się czego obawiać.

W medycynie ludowej picie wody po gotowanych ziemniakach jest polecane jako sposób na pozbycie się kamieni nerkowych. Lepiej jednak z niego nie korzystać bez konsultacji z lekarzem. Być może prozdrowotne działanie wody po ziemniakach to mit, który może przynieść więcej szkody, niż pożytku.

Znasz inne kuchnne triki? Prześlij je nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę