Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków. Możesz ją jeszcze wykorzystać

Większość z nas robi to bezrefleksyjnie – gdy ziemniaki są ugotowane, odcedzamy je, a pozostałą wodę wylewamy. Okazuje się, że popełniamy błąd. Taka woda może nam się jeszcze do czegoś przydać.

Nie wylewaj wody po ziemniakach
Źródło zdjęć: © 123RF

Woda po gotowaniu ziemniaków zwykle kończy w zlewie, co jest zwykłym marnotrawstwem. Okazuje się, że możemy ją wykorzystać do... nawożenia kwiatów.

To dlatego, że ziemniaki zawierają wiele mikroelementów, które podczas gotowania przedostają się do wody. My już nich nie skorzystamy podczas jedzenia, ale nasze rośliny wciąż mogą. Skrobia obecna w ziemniakach wspomaga kiełkowanie nasion, fosfor stymuluje wzrost roślin, a potas działa jak szczepionka i chroni kwiat przed chorobami.

Następnym razem podczas gotowania ziemniaków odcedź je, a wodę przelej do innego naczynia. Gdy wystygnie, podlej nią kwiaty.

Trzeba jednak pamiętać, by przed gotowaniem nie solić wody. Choć wielu z nas to robi, posolenie wody po podaniu nie zmieni aż tak walorów smakowych ziemniaków, więc nie mamy się czego obawiać.

W medycynie ludowej picie wody po gotowanych ziemniakach jest polecane jako sposób na pozbycie się kamieni nerkowych. Lepiej jednak z niego nie korzystać bez konsultacji z lekarzem. Być może prozdrowotne działanie wody po ziemniakach to mit, który może przynieść więcej szkody, niż pożytku.

Znasz inne kuchnne triki? Prześlij je nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości