Surówka z młodej kapusty z musztardą i cebulą
Młoda kapusta jest znacznie delikatniejsza w smaku niż ta z jesiennych zbiorów. Ma również mnóstwo witamin i minerałów. Możemy z niej przygotować lekki bigos, kapuśniak, gołąbki czy surówkę. wypróbujcie koniecznie nasz przepis na ekspresową surówkę z młodej kapusty z musztardą i cebulą.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- główka młodej kapusty
- 3 cebule cukrowe
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki musztardy sarepskiej
- cukier do smaku
- ocet
- sól, pieprz
Przepis
- Kapustę myjemy i obieramy z wierzchnich liści. Wycinamy głąb.
- Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Cebulę kroimy w piórka.
- Musztardę mieszamy z octem, solą, cukrem i pieprzem.
- Powoli wlewamy olej do musztardy tak, aby powstał gładki dressing.
- Sosem polewamy warzywa i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl