Koperek - właściwości, zastosowanie, przepisy

Nie ulega wątpliwości, że koperek jest jedną z najczęściej używanych w kuchni europejskiej przypraw. Bez trudu możemy uprawiać go w ogródku, a nawet na kuchennym parapecie. Szczególnie wiele zastosowań znajduje w kuchni polskiej, ponieważ świetnie pasuje do dań z kapusty. Koperek to jednak nie tylko przyprawa, ale także roślina lecznicza.

Koperek warto zasadzić w przydomowym ogródku. Przyda się do wiosennych potraw, sosów i przetworów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Koperek - pochodzenie

Już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali właściwości lecznicze koperku. Roślina pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji i znana była także Egipcjanom. Istnieją legendy, że wespół z czosnkiem koperek miał moc odstraszania duchów, a w średniowieczu przyrządzano z niego magiczne eliksiry. Koperek należy także do tzw. roślin biblijnych. Wzmianki o nim możemy znaleźć m.in. w Ewangelii św. Mateusza.

Koperek – właściwości

Cenimy koperek ze względu na jego niepowtarzalny aromat i smak, jaki nadaje potrawom. Warto wiedzieć jednak, że koperek to także źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Regularne dodawanie koperku do potraw pozwala dostarczyć organizmowi wielu witamin: D, E, K, H, a także C i witamin z grupy B. Ponadto jedząc koperek, przyswajamy także cenne minerały, jak choćby magnez, żelazo czy fosfor.

Znane są lecznicze właściwości koperku w przypadkach problemów trawiennych i wzdęć. Powinny też sięgać po niego kobiety karmiące. Koperek korzystnie wpływa bowiem na laktację. Picie naparu z koperku (liści lub nasion) jest też korzystne dla niemowlaków. Pomaga rozwiązać problem kolek i uciążliwej czkawki. Z tego typu właściwości znana jest zwłaszcza jedna z odmian koperkukoper włoski. Takie właściwości lecznicze to zasługa zawartych w koperku soli mineralnych oraz flawanoidów i minerałów. Mają one działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Podawanie herbatki z koperku jest, znanym już naszym babciom, rozwiązaniem niemowlęcych schorzeń. Napar z koperku działa przy tym uspokajająco i pomaga osobom cierpiącym na bezsenność.

Wyciąg z koperku jest znanym środkiem używanym także w kosmetyce. Koperek znajdziemy w wielu ziołowych pastach do zębów. Przygotowuje się z niego także płukanki i mydła. Ekstrakt z koperku dodawany też bywa do perfum. Picie naparu z koperku ma bardzo dobry wpływ na poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów.

Koperek – zastosowanie

Świeżo zebrany koperek najczęściej ląduje na polskich stołach jako dodatek do ziemniaków i mizerii. Lubimy również przyrządzać dania z kapusty i koperku, np. bigos z młodej kapusty z koperkiem. Świetnie też sprawdza się w sosach do mięs i jako składnik marynat. Koperek najlepiej pasuje do tych przygotowanych na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego, jak choćby słynny grecki sos tzatziki. Bardzo dobrze komponuje się także z zupami ze świeżych warzyw. Koperek fenomenalnie pasuje także do dań z ryb, popularny jest zwłaszcza łosoś z koperkiem. Warto także sięgać po to zioło, przygotowując tatar.

Koperek to również niezbędny składnik do przygotowania letnich przetworów. Nie obyłyby się bez koperku zwłaszcza kiszone ogórki i marynowana papryka.

Koperek – przepisy

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast