Koperek - właściwości, zastosowanie, przepisy

Nie ulega wątpliwości, że koperek jest jedną z najczęściej używanych w kuchni europejskiej przypraw. Bez trudu możemy uprawiać go w ogródku, a nawet na kuchennym parapecie. Szczególnie wiele zastosowań znajduje w kuchni polskiej, ponieważ świetnie pasuje do dań z kapusty. Koperek to jednak nie tylko przyprawa, ale także roślina lecznicza.

Koperek warto zasadzić w przydomowym ogródku. Przyda się do wiosennych potraw, sosów i przetworów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Koperek - pochodzenie

Już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali właściwości lecznicze koperku. Roślina pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji i znana była także Egipcjanom. Istnieją legendy, że wespół z czosnkiem koperek miał moc odstraszania duchów, a w średniowieczu przyrządzano z niego magiczne eliksiry. Koperek należy także do tzw. roślin biblijnych. Wzmianki o nim możemy znaleźć m.in. w Ewangelii św. Mateusza.

Koperek – właściwości

Cenimy koperek ze względu na jego niepowtarzalny aromat i smak, jaki nadaje potrawom. Warto wiedzieć jednak, że koperek to także źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Regularne dodawanie koperku do potraw pozwala dostarczyć organizmowi wielu witamin: D, E, K, H, a także C i witamin z grupy B. Ponadto jedząc koperek, przyswajamy także cenne minerały, jak choćby magnez, żelazo czy fosfor.

Znane są lecznicze właściwości koperku w przypadkach problemów trawiennych i wzdęć. Powinny też sięgać po niego kobiety karmiące. Koperek korzystnie wpływa bowiem na laktację. Picie naparu z koperku (liści lub nasion) jest też korzystne dla niemowlaków. Pomaga rozwiązać problem kolek i uciążliwej czkawki. Z tego typu właściwości znana jest zwłaszcza jedna z odmian koperkukoper włoski. Takie właściwości lecznicze to zasługa zawartych w koperku soli mineralnych oraz flawanoidów i minerałów. Mają one działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Podawanie herbatki z koperku jest, znanym już naszym babciom, rozwiązaniem niemowlęcych schorzeń. Napar z koperku działa przy tym uspokajająco i pomaga osobom cierpiącym na bezsenność.

Wyciąg z koperku jest znanym środkiem używanym także w kosmetyce. Koperek znajdziemy w wielu ziołowych pastach do zębów. Przygotowuje się z niego także płukanki i mydła. Ekstrakt z koperku dodawany też bywa do perfum. Picie naparu z koperku ma bardzo dobry wpływ na poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów.

Koperek – zastosowanie

Świeżo zebrany koperek najczęściej ląduje na polskich stołach jako dodatek do ziemniaków i mizerii. Lubimy również przyrządzać dania z kapusty i koperku, np. bigos z młodej kapusty z koperkiem. Świetnie też sprawdza się w sosach do mięs i jako składnik marynat. Koperek najlepiej pasuje do tych przygotowanych na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego, jak choćby słynny grecki sos tzatziki. Bardzo dobrze komponuje się także z zupami ze świeżych warzyw. Koperek fenomenalnie pasuje także do dań z ryb, popularny jest zwłaszcza łosoś z koperkiem. Warto także sięgać po to zioło, przygotowując tatar.

Koperek to również niezbędny składnik do przygotowania letnich przetworów. Nie obyłyby się bez koperku zwłaszcza kiszone ogórki i marynowana papryka.

Koperek – przepisy

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności