Koperek - właściwości, zastosowanie, przepisy

Nie ulega wątpliwości, że koperek jest jedną z najczęściej używanych w kuchni europejskiej przypraw. Bez trudu możemy uprawiać go w ogródku, a nawet na kuchennym parapecie. Szczególnie wiele zastosowań znajduje w kuchni polskiej, ponieważ świetnie pasuje do dań z kapusty. Koperek to jednak nie tylko przyprawa, ale także roślina lecznicza.

Koperek warto zasadzić w przydomowym ogródku. Przyda się do wiosennych potraw, sosów i przetworów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Koperek - pochodzenie

Już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali właściwości lecznicze koperku. Roślina pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji i znana była także Egipcjanom. Istnieją legendy, że wespół z czosnkiem koperek miał moc odstraszania duchów, a w średniowieczu przyrządzano z niego magiczne eliksiry. Koperek należy także do tzw. roślin biblijnych. Wzmianki o nim możemy znaleźć m.in. w Ewangelii św. Mateusza.

Koperek – właściwości

Cenimy koperek ze względu na jego niepowtarzalny aromat i smak, jaki nadaje potrawom. Warto wiedzieć jednak, że koperek to także źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Regularne dodawanie koperku do potraw pozwala dostarczyć organizmowi wielu witamin: D, E, K, H, a także C i witamin z grupy B. Ponadto jedząc koperek, przyswajamy także cenne minerały, jak choćby magnez, żelazo czy fosfor.

Znane są lecznicze właściwości koperku w przypadkach problemów trawiennych i wzdęć. Powinny też sięgać po niego kobiety karmiące. Koperek korzystnie wpływa bowiem na laktację. Picie naparu z koperku (liści lub nasion) jest też korzystne dla niemowlaków. Pomaga rozwiązać problem kolek i uciążliwej czkawki. Z tego typu właściwości znana jest zwłaszcza jedna z odmian koperkukoper włoski. Takie właściwości lecznicze to zasługa zawartych w koperku soli mineralnych oraz flawanoidów i minerałów. Mają one działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Podawanie herbatki z koperku jest, znanym już naszym babciom, rozwiązaniem niemowlęcych schorzeń. Napar z koperku działa przy tym uspokajająco i pomaga osobom cierpiącym na bezsenność.

Wyciąg z koperku jest znanym środkiem używanym także w kosmetyce. Koperek znajdziemy w wielu ziołowych pastach do zębów. Przygotowuje się z niego także płukanki i mydła. Ekstrakt z koperku dodawany też bywa do perfum. Picie naparu z koperku ma bardzo dobry wpływ na poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów.

Koperek – zastosowanie

Świeżo zebrany koperek najczęściej ląduje na polskich stołach jako dodatek do ziemniaków i mizerii. Lubimy również przyrządzać dania z kapusty i koperku, np. bigos z młodej kapusty z koperkiem. Świetnie też sprawdza się w sosach do mięs i jako składnik marynat. Koperek najlepiej pasuje do tych przygotowanych na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego, jak choćby słynny grecki sos tzatziki. Bardzo dobrze komponuje się także z zupami ze świeżych warzyw. Koperek fenomenalnie pasuje także do dań z ryb, popularny jest zwłaszcza łosoś z koperkiem. Warto także sięgać po to zioło, przygotowując tatar.

Koperek to również niezbędny składnik do przygotowania letnich przetworów. Nie obyłyby się bez koperku zwłaszcza kiszone ogórki i marynowana papryka.

Koperek – przepisy

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita