Surówki

Surówki znamy doskonale. Były dodatkiem każdego dania na szkolnej stołówce, w domu podawano nam je do kotletów, a w restauracjach zostaną nam podane do dań głównych. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez pysznych surówek.

Surówki były kiedyś obowiązkowym dodatkiem do każdego obiadu. Obok kotleta schabowego musiała być starta marchewka z jabłkiem, a surówka z czerwonej kapusty w większości domów stała w półmisku i była podawana do tradycyjnych mielonych. Chociaż czasy się zmieniają, a my otwieramy się na nowe smaki i coraz częściej eksperymentujemy w kuchni, po surówki wciąż powinniśmy sięgać.

Dlaczego? Ponieważ są jedną z najzdrowszych form jedzenia warzyw. Gdy robimy surówki, zazwyczaj trzemy lub kroimy surowe warzywa, a to właśnie w nich jest najwięcej wartości odżywczych. Po każdej obróbce termicznej z warzyw uciekają drogocenne witaminy i minerały. Jedzenie surówek to bardzo dobry i pyszny sposób na to, by wartości odżywcze trafiły do naszego organizmu.

Surówka z marchewkiJedna z najbardziej tradycyjnych surówek w Polsce. Trzemy marchewkę oraz jabłko, a następnie dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Jest to oczywiście uproszczony i jedynie bazowy przepis, ponieważ w różnych częściach Polski ta klasyczna surówka będzie podawana inaczej. Możemy się spotkać z tym, że do marchewki będzie dodany chrzan, rodzynki lub nawet majonez.

W unowocześnionych wersjach tej surówki znajdziemy również owoce takie jak ananas.

Surówka z kiszonych warzywSurówki możemy wykonać również z warzyw kiszonych. Najczęściej spotkamy się z surówką z białej kapusty kiszonej lub kiszonych ogórków. Takie surówki będą bardzo dobrze komponowały się z ciężkostrawnymi mięsami oraz panierowanymi kotletami rybnymi.

Surówka coleslawSurówka coleslaw znana jest w wielu krajach na świecie. Serują ją restauracje z fast foodami, eleganckie lokale gastronomiczne i sklepy z garmażerią. Jak ją przygotować samemu? Wystarczy, ze zetrzemy na tarce marchewkę, posiekamy białą kapustę i pokroimy cebulę. Całość oczywiście należy wymieszać. Co jednak daje ten specyficzny smak surówce coleslaw? Oczywiście majonezowy sos, który należy dodać do warzyw. Wykonuje się go z majonezu, jogurtu, cukru pudru i octu winnego. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu warzywa będą miękkie, a smak surówki jeszcze bardziej intensywny.

Surówka z kapusty pekińskiej. Jej wyrazisty smak może zaskoczyć
Zapisz na później
Zimowa surówka z kapusty
oprac. Katarzyna Gileta

Zimowa surówka z kapusty

Zapisz na później
Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty. Wyśmienity dodatek do mięsa
Zapisz na później
Surówka z kalafiora z suszonymi pomidorami
oprac. Katarzyna Gileta

Surówka z kalafiora z suszonymi pomidorami

Zapisz na później
Surówka hawajska do obiadu. Soczysta i chrupiąca
oprac. Katarzyna Gileta

Surówka hawajska do obiadu. Soczysta i chrupiąca

Zapisz na później
Słodko-kwaśna surówka z kapusty pekińskiej
oprac. Katarzyna Gileta

Słodko-kwaśna surówka z kapusty pekińskiej

Zapisz na później
Klasyczna mizeria. Trudno o lepszy dodatek do letniego obiadu
Zapisz na później
Smaczna i zdrowa surówka z kilku składników. Doskonała na grilla
Zapisz na później