Kiszone cytryny. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
Przepis
Kiszone cytryny to przysmak, który od wieków cenią mieszkańcy Maroka, Algierii czy Indii. Są jednym ze składników tradycyjnego marokańskiego tadżinu. Sprawdzą się również jako dodatek do polskich dań. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.
2.0
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
Źródło: Archiwum prywatne
Przepis
- Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk.
- Ułożyć w słoiku. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą.
- Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone).
- Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do mięs. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kiszone cytryny. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
12
11
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.