Trwa ładowanie...
d213nyi
16-08-2022 10:15

(Hu)mus z kalafiora z masłem orzechowym i migdałami

Przepis

Jak przyrządzić kalafior? Na przykład w postaci puszystego (hu)musu: z pastą tahini, masłem orzechowym i migdałami. Sam go wymyśliłem i robię od kilku lat. Zaczęło się od medytacji nad leżącym dwa dni w lodówce kalafiorem, którego miałem użyć do innej potrawy, ale moje plany kulinarne się zmieniły i zostało mi niewykorzystane warzywo. Wtedy wpadłem na pomysł zrobienia tego (hu)musu. To doskonałe połączenie smaków: słodkiego, ostrego, kwaśnego, z orzechowo-sezamową i czosnkową nutą. Humus można podawać do innych dań albo jeść na lunch, na przykład z pitą i oliwkami.

d213nyi
3.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 kalafior
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • garść migdałów (ze skórką lub bez)
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości 100 proc. orzechów)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki dobrego miodu
  • 2 łyżeczki chili
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sok z małej limonki
  • sól
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przepis
  • Z kalafiora wykrój i wyrzuć twardą część, a resztę podziel na różyczki. Wrzuć do miski i wymieszaj z oliwą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, ułóż kalafior na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika na 25–30 minut. Piecz do miękkości.
  • W tym czasie w małym mikserze przygotuj sos: zmiksuj na drobno migdały, dodaj masło orzechowe, tahini, czosnek, miód, sok z limonki i przyprawy. Upieczony i wystudzony kalafior włóż do miski lub wysokiego po-jemnika. Zalej sosem i zmiksuj ręcznym mikserem. Przed podaniem polej humus masłem orzechowym i posyp całymi migdałami.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ibrahima Kalwasa "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
(Hu)mus z kalafiora z masłem orzechowym i migdałami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d213nyi
d213nyi
d213nyi
d213nyi
Więcej tematów
d213nyi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj