(Hu)mus z kalafiora z masłem orzechowym i migdałami
Jak przyrządzić kalafior? Na przykład w postaci puszystego (hu)musu: z pastą tahini, masłem orzechowym i migdałami. Sam go wymyśliłem i robię od kilku lat. Zaczęło się od medytacji nad leżącym dwa dni w lodówce kalafiorem, którego miałem użyć do innej potrawy, ale moje plany kulinarne się zmieniły i zostało mi niewykorzystane warzywo. Wtedy wpadłem na pomysł zrobienia tego (hu)musu. To doskonałe połączenie smaków: słodkiego, ostrego, kwaśnego, z orzechowo-sezamową i czosnkową nutą. Humus można podawać do innych dań albo jeść na lunch, na przykład z pitą i oliwkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
Rodzaj diety: |
- Z kalafiora wykrój i wyrzuć twardą część, a resztę podziel na różyczki. Wrzuć do miski i wymieszaj z oliwą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, ułóż kalafior na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika na 25–30 minut. Piecz do miękkości.
- W tym czasie w małym mikserze przygotuj sos: zmiksuj na drobno migdały, dodaj masło orzechowe, tahini, czosnek, miód, sok z limonki i przyprawy. Upieczony i wystudzony kalafior włóż do miski lub wysokiego po-jemnika. Zalej sosem i zmiksuj ręcznym mikserem. Przed podaniem polej humus masłem orzechowym i posyp całymi migdałami.
Przepis pochodzi z książki Piotra Ibrahima Kalwasa "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze