Trwa ładowanie...
d34vzfo
16-03-2017 09:56

Domowe łazanki

Przepis

Łazanki, jeden z makaronowych klasyków w kuchni polskiej, można zrobić w pełni własnoręcznie. Smak domowego specjału zachwyci całą rodzinę.

d34vzfo
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • masło
  • słodka kapusta do podania
Przepis

Na stolnicę lub do większej miski wsyp mąkę, wbij jajko i wlej wodę. Wyrób ciasto rękoma, aż uzyskasz gładką kulę ciasta. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj, podsypując delikatnie mąką. Zostaw płaty ciasta na stolnicy na około 30 minut w celu wyschnięcia ciasta. Następnie pokrój ciasto w kratkę. Łazanki wrzuć do osolonej gotującej się wody i zamieszaj. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.

Odcedź, polec roztopionym masłem i podawaj ze słodką kapustą.
Zobacz także: sernik gotowany na miodowych ciastkach

Domowe łazanki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34vzfo
d34vzfo
d34vzfo
d34vzfo
Więcej tematów
d34vzfo