Domowe łazanki
Łazanki, jeden z makaronowych klasyków w kuchni polskiej, można zrobić w pełni własnoręcznie. Smak domowego specjału zachwyci całą rodzinę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- masło
- słodka kapusta do podania
Na stolnicę lub do większej miski wsyp mąkę, wbij jajko i wlej wodę. Wyrób ciasto rękoma, aż uzyskasz gładką kulę ciasta. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj, podsypując delikatnie mąką. Zostaw płaty ciasta na stolnicy na około 30 minut w celu wyschnięcia ciasta. Następnie pokrój ciasto w kratkę. Łazanki wrzuć do osolonej gotującej się wody i zamieszaj. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.
Odcedź, polec roztopionym masłem i podawaj ze słodką kapustą.
Zobacz także: sernik gotowany na miodowych ciastkach
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze