Trwa ładowanie...
d3o9uav
24-05-2022 10:22

Domowa konfitura z truskawek. Bez zbędnej chemii i zagęstników

Przepis

Jeden z obowiązkowych letnich przetworów, czyli konfitura truskawkowa. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do deserów, naleśników, placuszków czy omletów. Sekret smaku to dość długie gotowanie.

d3o9uav
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
Przepis
  • Wodę wlać do szerokiego rondla, zagotować. Wsypać cukier, podgrzewać cały czas mieszając, aż całkowicie cukier się rozpuści i powstanie syrop.
  • Łyżeczką nabrać trochę syropu, kroplę spuścić na talerz, jeżeli ciągnie się tworząc cienką nitkę, syrop jest odpowiednio gęsty.
  • Umyte i osuszone truskawki partiami wrzucać do gorącego syropu, gotować 3 minuty, zestawić na kilka godzin, powtórzyć gotowanie 3 razy.
  • Podczas gotowania lekko potrząsnąć rondlem i zdejmować pianę, gorącymi konfiturami napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowa konfitura z truskawek. Bez zbędnej chemii i zagęstników
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
Więcej tematów
d3o9uav