Domowa konfitura z truskawek. Bez zbędnej chemii i zagęstników
Jeden z obowiązkowych letnich przetworów, czyli konfitura truskawkowa. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do deserów, naleśników, placuszków czy omletów. Sekret smaku to dość długie gotowanie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Wodę wlać do szerokiego rondla, zagotować. Wsypać cukier, podgrzewać cały czas mieszając, aż całkowicie cukier się rozpuści i powstanie syrop.
- Łyżeczką nabrać trochę syropu, kroplę spuścić na talerz, jeżeli ciągnie się tworząc cienką nitkę, syrop jest odpowiednio gęsty.
- Umyte i osuszone truskawki partiami wrzucać do gorącego syropu, gotować 3 minuty, zestawić na kilka godzin, powtórzyć gotowanie 3 razy.
- Podczas gotowania lekko potrząsnąć rondlem i zdejmować pianę, gorącymi konfiturami napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze