Wiórki kokosowe
Popularne wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamy B i E. Pamiętajmy też, że zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne (1 g trójglicerydów średniołańcuchowych dostarcza 8,3 kcal), mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, jednak w niewielkich ilościach mogą stanowić także dodatek do owsianki, jajecznego omleta czy niskokalorycznego koktajlu.