Bułeczki zapiekane z jajkiem, szynką i mozzarellą
"Śniadanie musi dostarczyć energii, która nie ulotni się po chwili, ale stopniowo aż do obiadu. Puste kalorie dają kopa na bardzo krótko, a nasz organizm niewiele na tym zyska. Przygotowanie smacznego i pożywnego śniadania nie zajmuje dużo czasu. W przypadku mojej dzisiejszej propozycji to zaledwie kilka minut" - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 bułka (np. kajzerka)
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 1 plaster szynki
- niewielki kawałek mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
- mielone suszone płatki chili (opcjonalnie)
Z bułki odciąć wierzch, środek wydrążyć. Posmarować środek bułki masłem, a dnie ułożyć plaster szynki, a na szynce kawałek mozzarelli. Wbić jajko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10-15 minut, w zależności od stopnia zapieczenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane posiekanym szczypiorkiem i mielonymi suszonymi płatkami chili.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze