Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Banany smażone w miodzie

Przepis

Istnieje aż 300 gatunków bananów, ale na skalę masową uprawia się nieco ponad 20. Różnią się między sobą kształtem, wielkością, zawartością skrobi oraz kolorem skórki i miąższu. Generalnie można je jednak podzielić na dwie grupy – banany skrobiowe i deserowe. Te pierwsze jada się po upieczeniu lub ugotowaniu. Stanowią one podstawę wyżywienia najuboższych grup ludności, w niektórych rejonach Afryki i Ameryki. Deserowe odmiany można jeść na surowo, jednak świetnie smakują także zgrillowane, pieczone czy, tak jak w poniższym przepisie, smażone.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Banany smażone w miodzie
tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • wiórki kokosowe
  • 6 bananów
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 8 gałek lodów
Przepis

Za pomocą gałkownicy formujemy 8 gałek lodów i wkładamy je do zamrażarki na ok. 30 minut, aby stwardniały. Wiórki kokosowe podprażamy na patelni na lekko brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Banany obieramy i przecinamy na pół. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy 6 połówek bananów z obu stron (każdą stronę po 2 minuty). Przed końcem smażenia dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę soku z limonki. Pozostałe połówki bananów przygotowujemy w ten sam sposób.

Na talerzach rozkładamy po 3 połówki bananów i wszystkie posypujemy 2 łyżkami wiórków kokosowych. Kulki lodów wyjmujemy z zamrażalnika, obtaczamy w reszcie wiórków kokosowych i układamy obok bananów.
Zobacz także: ciasto marchewkowe z karmelem

Banany smażone w miodzie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow