Ogórki słodko-kwaśne po wietnamsku. Przepis dostaliśmy od czytelnika
Pan Grzegorz podzielił się z nami genialnym pomysłem na ogórki po wietnamsku. Będą idealne jako składnik sałatek lub przekąska na imprezie. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia wietnamska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Nie odcinać całkowicie ogonków z ogórków - zostawić około 2 mm.
- Ogórki umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pozostawić je do całkowitego wyschnięcia.
- W dużej misce umieścić duży polietylenowy worek i poukładać w nim ogórki. Posypać z wierzchu ogórki solą morską.
- Następnie posypać je cukrem. Kolejno dodać ocet. Na końcu polać wódką.
- Teraz worek ciasno i szczelnie (hermetycznie!) zawinąć i pozostawić w misce na 3-5 dni w temperaturze pokojowej.
- Następnie włożyć hermetycznie zamknięty worek z ogórkami do lodówki. Można je tam trzymać do tygodnia, ale powinny być hermetycznie zamknięte w worku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl