Trwa ładowanie...
d3l5437
d3l5437

Klasyczna zupa ogórkowa

Przepis

- Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna zupa ogórkowa. Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób zna ją bardzo dobrze. To jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Ogórki można dodać bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce. Mimo wszystko najważniejszy jest smak! - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".

2.0
(4 głosy)
Oceń:
d3l5437
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Zdjęcie
Di bloguje
Składniki
  • mięso na wywar
  • 4 ogórki kiszone
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • koperek
Przepis

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami. Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie, do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dolać wody ze słoika po ogórkach.
Jeśli jest odwrotnie, możemy wsypać odrobinę cukru - dla zrównoważenia smaku. Na końcu zupę zabielić śmietaną oraz opcjonalnie posypać posiekanym koperkiem.

d3l5437
Klasyczna zupa ogórkowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
6
Share
d3l5437
d3l5437
d3l5437
d3l5437
d3l5437