Klasyczna zupa ogórkowa
- Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna zupa ogórkowa. Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób zna ją bardzo dobrze. To jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Ogórki można dodać bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce. Mimo wszystko najważniejszy jest smak! - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- mięso na wywar
- 4 ogórki kiszone
- 3-4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- śmietana
- koperek
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami. Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie, do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dolać wody ze słoika po ogórkach.
Jeśli jest odwrotnie, możemy wsypać odrobinę cukru - dla zrównoważenia smaku. Na końcu zupę zabielić śmietaną oraz opcjonalnie posypać posiekanym koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze