Trwa ładowanie...
d2n6va4
d2n6va4

Tradycyjna zupa ogórkowa. Sycąca i pyszna

Przepis
3.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

d2n6va4
Tradycyjna zupa ogórkowa. Sycąca i pyszna
Archiwum prywatne
Tradycyjna zupa ogórkowa. Sycąca i pyszna
Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 kiszone ogórki
  • 1 szklanka wody spod ogórków
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Dodatek do zupy:

  • 2 ugotowane ziemniaki
Przepis

Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, cebulę z łupin. Jarzyny dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, przesmażyć na maśle, zalać wodą. Dodać liść laurowy i lubczyk (by zioła nie pływały w ogórkowej, wsypać je do papierowej torebki służącej do parzenia liściastej herbaty). Gotować mniej więcej 1 godzinę (w szybkowarze 10-15 minut). Torebkę z lubczykiem wyjąć, warzywa przecedzić na sicie - dobrze odcisnąć, by oddały cały smak. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), po czym podsmażyć na patelni na maśle - ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Ogórki dodać do wywaru, a wodę spod ogórków wlać na patelnię, wymyć cały smak i dodać do zupy. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i dolać do garnka. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Na samym końcu wrzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany koperek. Ziemniaki przyrządzić osobno, gdyż w kwaśnej zupie gotowałyby się bardzo długo. Pokrojone w kostkę kartofle można też wrzucić do wywaru jarzynowego - jak zmiękną, dodać ogórki i wodę z kiszenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Archiwum prywatne
Tradycyjna zupa ogórkowa. Sycąca i pyszna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2n6va4

Podziel się opinią

6
8
Share
d2n6va4
d2n6va4

d2n6va4
d2n6va4
d2n6va4