Tradycyjna zupa ogórkowa. Sycąca i pyszna
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 por
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 3 kiszone ogórki
- 1 szklanka wody spod ogórków
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Dodatek do zupy:
- 2 ugotowane ziemniaki
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich liści, cebulę z łupin. Jarzyny dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, przesmażyć na maśle, zalać wodą. Dodać liść laurowy i lubczyk (by zioła nie pływały w ogórkowej, wsypać je do papierowej torebki służącej do parzenia liściastej herbaty). Gotować mniej więcej 1 godzinę (w szybkowarze 10-15 minut). Torebkę z lubczykiem wyjąć, warzywa przecedzić na sicie - dobrze odcisnąć, by oddały cały smak. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), po czym podsmażyć na patelni na maśle - ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Ogórki dodać do wywaru, a wodę spod ogórków wlać na patelnię, wymyć cały smak i dodać do zupy. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego płynu i dolać do garnka. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Na samym końcu wrzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany koperek. Ziemniaki przyrządzić osobno, gdyż w kwaśnej zupie gotowałyby się bardzo długo. Pokrojone w kostkę kartofle można też wrzucić do wywaru jarzynowego - jak zmiękną, dodać ogórki i wodę z kiszenia. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze