Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis Grażyny, który każdy powinien znać
Zupa ogórkowa, obok pomidorowej, to prawdziwa królowa polskiej kuchni. Doprawiona solidną porcją koperku, kwaśna od ogórków, słodka dzięki dodatkowi śmietanki i marchewki, po prostu zachwyca smakiem. Najczęściej dodajemy do niej ziemniaki. Pani Grażyna proponuje jednak wersję z ryżem. Spróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1/2 kg porcji rosołowej z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 10 dag ryżu
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
- 1 słoiczek przecieru ogórkowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 2 łyżki usiekanego zielonego koperku
- 1 1/2 litra wody
- Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Pora drobno pokroić. Mięso, jarzyny i przyprawy zalać wodą. Zagotować.
- Wsypać ryż. Gotować przez około 1 godzinę. Wyjąć mięso.
- Wlać przecier ogórkowy. Zaprawić śmietanką. Posypać koperkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze