Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis Grażyny, który każdy powinien znać

Zupa ogórkowa, obok pomidorowej, to prawdziwa królowa polskiej kuchni. Doprawiona solidną porcją koperku, kwaśna od ogórków, słodka dzięki dodatkowi śmietanki i marchewki, po prostu zachwyca smakiem. Najczęściej dodajemy do niej ziemniaki. Pani Grażyna proponuje jednak wersję z ryżem. Spróbujcie koniecznie.

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1/2 kg porcji rosołowej z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 10 dag ryżu
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 1 słoiczek przecieru ogórkowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki usiekanego zielonego koperku
  • 1 1/2 litra wody

Przepis

  • Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Pora drobno pokroić. Mięso, jarzyny i przyprawy zalać wodą. Zagotować.
  • Wsypać ryż. Gotować przez około 1 godzinę. Wyjąć mięso.
  • Wlać przecier ogórkowy. Zaprawić śmietanką. Posypać koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja