Trwa ładowanie...
d17jlt1
02-08-2022 10:04

Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis Grażyny, który każdy powinien znać

Przepis

Zupa ogórkowa, obok pomidorowej, to prawdziwa królowa polskiej kuchni. Doprawiona solidną porcją koperku, kwaśna od ogórków, słodka dzięki dodatkowi śmietanki i marchewki, po prostu zachwyca smakiem. Najczęściej dodajemy do niej ziemniaki. Pani Grażyna proponuje jednak wersję z ryżem. Spróbujcie koniecznie.

d17jlt1
1.4
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1/2 kg porcji rosołowej z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 10 dag ryżu
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 1 słoiczek przecieru ogórkowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki usiekanego zielonego koperku
  • 1 1/2 litra wody
Przepis
  • Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Pora drobno pokroić. Mięso, jarzyny i przyprawy zalać wodą. Zagotować.
  • Wsypać ryż. Gotować przez około 1 godzinę. Wyjąć mięso.
  • Wlać przecier ogórkowy. Zaprawić śmietanką. Posypać koperkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis Grażyny, który każdy powinien znać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17jlt1
d17jlt1
d17jlt1
d17jlt1
Więcej tematów
d17jlt1