Trwa ładowanie...
d43j1oa
d43j1oa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa przepisy iStock

Jedna z bardziej popularnych zup w polskiej kuchni. Ciepła, pożywna i przede wszystkim smaczna. Dodatkowo spożywanie zupy ogórkowej niesie ze sobą zdrowotne plusy dla naszego organizmu.

Zupa ogórkowa jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej i litewskiej. Jednak jej odmiana funkcjonuje także w kuchni rosyjskiej, gdzie ma nazwę razsolnik. Zupa ta oparta jest na nerkach cielęcych, do których dodaje się pietruszkę, por, seler, cebulę, szczaw oraz ziemniaki, a całe danie musi być klarowne.

Wróćmy jednak do polskiej ogórkowej. Jak mówi sama nazwa, bardzo ważnym składnikiem są właśnie ogórki, konkretnie starte ogórki kiszone. Jednak podstawą jest wywar mięsny lub też mięsno-warzywny, na którym gotuje się cała zupa.

Przygotowując ogórkową najpierw trzeba ugotować na wspomnianym wywarze marchewkę, seler i ziemniaki. Mogą być one starte na tarce, ale równie dobrze składniki te mogą być pokrojone w drobną kostkę. Ogórki dodaje się dopiero, kiedy ziemniaki są już miękkie. Wówczas pozostaje jedynie przyprawić zupę do smaku. Niektórzy zabielają jeszcze zupę łyżką gęstej śmietany (może być 18 i 22 proc.), jednak wówczas ogórkowa staje się wysokokaloryczna, więc warto spożywać zupę niezabielaną.

Poza tym ogórkowa jest zupą niezwykle zdrową. Sam ogórek jest niskokaloryczny i do tego doskonale oczyszcza wątrobę. Prócz tego zawiera w sobie witaminy A, C, E i K oraz wiele składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.

Dzięki chlorofilom, które zapewniają zielony kolor ogórków, ułatwiona jest także detoksykacja naszego organizmu. Aby zwiększyć prozdrowotne działanie ogórkowej można dodać do niej nieco awokado, które obniża poziom "złego" cholesterolu, lub też wzbogacić zupę o pieprz cayenne, który przyspiesza przemianę materii.
Ogórkowa w swojej tradycyjnej formie podawana jest na ciepło, przez co jest idealnym daniem rozgrzewającym, zwłaszcza w okresie jesiennym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją na zimno. Musi być wówczas jedynie zblendowana do postaci kremu, który przypomina chłodnik.

d43j1oa
d43j1oa
d43j1oa
d43j1oa