Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Żeberka w piwie. Mięso wyjdzie miękkie i soczyste

Przepis

Aromatyczne żeberka będą wspaniale się komponowac z ziemniakami czy kluskami śląskimi. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Danie jest proste w przygotowaniu. "Na pewno znajdzie uznanie wśród osób ceniących tradycyjne smaki" - przekonuje Alina, utorka bloga "Gotuj ze mną".

3.0
(12 głosów)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 600 g cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • olej do smażenia
Przepis

Żeberka pociąć na mniejsze porcje. Posypać solą, pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Wkładać żeberka, obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na talerz. Do oleju po smażeniu wrzucić cebulę, kminek, chwilę dusić. W tym czasie ziele i goździki utłuc, posypać cebulę. Wlać piwo, włożyć żeberka i dusić pod przykryciem około 45 minut do miękkości mięsa. Na koniec posypać zieleniną, doprawić pieprzem i solą. Podawać według uznania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żeberka w piwie. Mięso wyjdzie miękkie i soczyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

58
14
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal