Kminek – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Drobne, brązowe ziarenka kminku znali już nasi przodkowie sprzed 3000 lat. Dziś kucharze i lekarze zachęcają do spożywania go jak najczęściej, gdyż ma mnóstwo właściwości leczniczych i walorów kulinarnych.

Nasiona kminku są maleńkie, brązowe i bardzo aromatyczne
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Kminek, nazywany również kminkiem zwyczajnym lub karolkiem, należy do roślin selerowatych i jest przede wszystkim powszechnie znany jako przyprawa o wyrazistym, lekko ostrym i słodkawym smaku. Ma ona również jadalny korzeń, więc można ją ugotować jak wiele znanych nam warzyw. Kminek jest rośliną popularną na całym świecie, pochodzi z Azji Mniejszej. Obecnie rośnie dziko na suchych łąkach i polach w wielu krajach Europy oraz Azji, także w Afryce, ale można ją spotkać również jako roślinę hodowlaną. Kminek dobrze czuje się w nasłonecznionych miejscach, jednak jest odporny na mróz, a to sprawia, że uprawia się go dosyć łatwo. Roślina kminku *kwitnie dwa lata, wypuszcza małe, najczęściej żółte bądź białe kwiaty i może osiągnąć od 30 do 80 cm wysokości. Należy jednak pamiętać, że kminek zwyczajny nie jest tą samą rośliną co *kmin rzymski, który jest łagodniejszy w smaku i rośnie przede wszystkim w ciepłych krajach, jak np. Indie czy Chiny. Sprawdź, czym się różni kminek od kminu rzymskiego

Kminek – wartości odżywcze

Kminek, podobnie jak wiele innych przypraw i ziół, jest bogaty w substancje czynne. Zawiera dużo witaminy C, witaminy A, sodu, potasu, węglowodanów (w tym błonnika)
, białka, żelaza, wapnia, tłuszczów, soli mineralnych. Jest bogaty również we flawonoidy i kwasy fenolowe. Co ważne, w kminku znajduje się także mnóstwo olejków eterycznych, co czyni go bardzo aromatyczną przyprawą. Zawiera 333.0 kcal na 100 g ziaren.

Kminek – właściwości lecznicze

Jest to roślina mająca całe spektrum właściwości leczniczych, ale za główną z nich można uznać łagodzenie wszelkich dolegliwości trawiennych. Kminek likwiduje kolki żołądkowe, biegunki, łagodzi wzdęcia, również ma właściwości wiatropędne, a także – co jest ważne dla pań – pomaga na bóle menstruacyjne. Kminek może być również stosowany przy mdłościach, a także jako naturalna guma do żucia, gdyż zabija przykry zapach z ust. Można go również stosować jako środek moczopędny, polecany jest także dla młodych mam na problemy z laktacją, gdyż zwiększa produkcję mleka. Ponadto kminek działa wykrztuśnie, więc można go spotkać często w syropach na kaszel. Nieoceniony jest także jako środek na schorzenia skórne, wywołane przez grzyby czy bakterie.

Kminek – zastosowanie w kuchni

Kminek jako przyprawa jest świetnym dodatkiem do wielu rodzimych i egzotycznych potraw. Posypuje się nim rożne mięsa, zarówno tłuste, jak i chude, czyli np. baraninę, wieprzowinę, różne kiełbasy, gęsinę, kaczkę. Stosuje się go również w wszelkiego rodzaju wypiekach: tych słonych, na bazie drożdży czy zakwasu (chleb żytni, pizza, obwarzanki)
, i tych słodkich (ciastka, ciasta)
. Kminek dobrze komponuje się z potrawami na bazie warzyw, jak np. kapuśniak, bigos lub barszcz. Jego wyrazistość doskonale podkreśla smak alkoholi, dlatego na rynku można obecnie znaleźć likiery aromatyzowane kminkiem, np. Kummel czy Dżin Akuavit. Z kminku można zrobić również zupę kminkową

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć