Zapiekany kalafior z cytrynową nutą. Palce lizać
Gotowany kalafior polany bułką tartą podsmażoną na maśle to klasyka gatunku. Jednak to warzywo stwarza w kuchni o wiele więcej możliwości. Tym razem proponujemy kalafiora z piekarnika w cytrynowo-jogurtowej marynacie. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 1 średni kalafior
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.
- W miseczce mieszamy jogurt z oliwą, sokiem i skórką cytrynową oraz przyprawami.
- Kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i zalewamy sosem jogurtowym. Dokładnie mieszamy, aby cały był pokryty sosem.
- Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i pieczemy do zrumienienia.
- Zjadamy do głównego posiłku lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze