Trwa ładowanie...
d3ijb85

Zapiekany kalafior z cytrynową nutą. Palce lizać

Przepis

Gotowany kalafior polany bułką tartą podsmażoną na maśle to klasyka gatunku. Jednak to warzywo stwarza w kuchni o wiele więcej możliwości. Tym razem proponujemy kalafiora z piekarnika w cytrynowo-jogurtowej marynacie. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

d3ijb85
3.1
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 średni kalafior
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  Radość kipiąca uśmiechem
Źródło: Radość kipiąca uśmiechem
Przepis
  • Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.
  • W miseczce mieszamy jogurt z oliwą, sokiem i skórką cytrynową oraz przyprawami.
  • Kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i zalewamy sosem jogurtowym. Dokładnie mieszamy, aby cały był pokryty sosem.
  • Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i pieczemy do zrumienienia.
  • Zjadamy do głównego posiłku lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekany kalafior z cytrynową nutą. Palce lizać
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
Share
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
Więcej tematów
d3ijb85