Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami. Prosta i chrupiąca przekąska
Drożdżówki smakują nie tylko na słodko. Zapieczone ciasto z pysznym serem będzie doskonałą przekąską na wytrawnie. Przepis z bloga "Daylicooking" jest naprawdę prosty!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 200-230 g mąki,
- 100 ml mleka,
- 30 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g miękkiego masła
Farsz:
- ok. 150 g twardego sera
- 1 średnia cebula,
- świeży tymianek
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je. Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko. Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni.
Zobacz także: Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów
src="https://d.wpimg.pl/1105881907-1301281321/sledzie.jpg"/>
Polecamy wideo: drożdżówka na słodko z wiśniami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze