Trwa ładowanie...
d2hhaum
29-10-2017 09:08

Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami. Prosta i chrupiąca przekąska

Przepis

Drożdżówki smakują nie tylko na słodko. Zapieczone ciasto z pysznym serem będzie doskonałą przekąską na wytrawnie. Przepis z bloga "Daylicooking" jest naprawdę prosty!

d2hhaum
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki

Ciasto:

  • 200-230 g mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 30 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g miękkiego masła

Farsz:

  • ok. 150 g twardego sera
  • 1 średnia cebula,
  • świeży tymianek
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przepis

Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je. Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko. Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni.
Zobacz także: Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów
src="https://d.wpimg.pl/1105881907-1301281321/sledzie.jpg"/>

Polecamy wideo: drożdżówka na słodko z wiśniami

Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami. Prosta i chrupiąca przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj