WP
WP

Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami. Prosta i chrupiąca przekąska - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.daylicooking.pl
Podziel się

Drożdżówki smakują nie tylko na słodko. Zapieczone ciasto z pysznym serem będzie doskonałą przekąską na wytrawnie. Przepis z bloga "Daylicooking" jest naprawdę prosty!

Składniki

Ciasto:

  • 200-230 g mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 30 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g miękkiego masła

Farsz:

  • ok. 150 g twardego sera
  • 1 średnia cebula,
  • świeży tymianek
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przepis

Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

WP

Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je. Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko. Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni.
Zobacz także: Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów

Polecamy wideo: drożdżówka na słodko z wiśniami

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP