Trwa ładowanie...
d38vwbo
oprac. Katarzyna Gileta

Domowe drożdżówki z serem. Mięciutkie i puszyste

Przepis

Ciepłe świeże bułeczki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub słodką przekąskę do filiżanki kawy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d38vwbo
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 220 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 1 jajko
  • 80 cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g twarogu półtłustego mielonego
  • 100 g śmietany 12 proc.

Składniki dodatkowe:

  • 1 białko
Przepis
  • Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
  • Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
  • Jajko ubijamy mikserem razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy twaróg oraz śmietany i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
  • Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe drożdżówki z serem. Mięciutkie i puszyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo