Kuchnia świata stoi... boczkiem!

Tradycyjnie, po polsku, czyli z boczkiem. W czym tkwi sekret tego produktu?

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Spójrz na boczek nieco inaczej niż do tej pory. Potraktuj go nie jako kolejny rodzaj mięsa, ale nadaj mu rolę przyprawy. Dodatek, a często i bazę, bez którego wiele tradycyjnie polskich dań oraz tych znanych z kuchni innych krajów nie miałoby szansy smakować tak doskonale. Co jest tego przyczyną?

Wyobrażasz sobie swojską grochówkę lub bigos bez porządnego wsadu z wędzonego boczku i aromatycznej kiełbasy? Jak smakowałyby domowe pierogi i kopytka bez okrasy ze skwarek? Czy kompozycja śniadania angielskiego bez kilku plasterków chrupiącego bekonu byłaby pełna i tak sycąca? I czy prawdziwie amerykański burger może obejść się bez solidnej porcji boczku? Nie trzeba przekonywać żadnego miłośnika kulinarnych uniesień, że boczkiem kuchnia świata stoi.

Tradycyjnie, czyli z boczkiem

Boczek pieczony, parzony, wędzony czy gotowany na stałe jest wpisany w polskie tradycje kulinarne. Po pierwsze to naturalne źródło tłuszczu, których organizm ludzki potrzebuje do rozwoju i funkcjonowania, po drugie zapewnia potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Często są to dania, jakimi możemy chwalić się na całym świecie. Pierogi na boczku, smalec ze skwarkami, boczek ze śliwką, kapuśniak, żurek, młoda gotowana kapusta czy kasza z omastą i skwarkami – by wyliczyć tylko kilka. Bez boczku nie mogło swego czasu obejść się jeszcze więcej dań polskiej kuchni. Na przykład mało kto wie, że niegdyś pączki przygotowywane z okazji Tłustego Czwartku były faszerowane właśnie boczkiem. Dopiero z czasem wygrały słodkie smaki z konfiturą różaną na czele. A dziś? Wytrawny boczek długodojrzewający, jako luksusowa przekąska z powodzeniem zastępuje słynną szynkę
parmeńską.

Gdzie i jak zjesz boczek na świecie?

Różne postaci boczku wykorzystywane są niemal na całym świecie. Na przykład włoska pancetta, czyli suszony, zawijany boczek, to podstawa znanego na całym świecie spaghetti carbonara. Bez niego to tylko makaron z sosem na bazie jajek. Wyjdźmy jednak poza kuchnię europejską. Na początek Mauritius. Jednym ze znanych dań kuchni kreolskiej są z’ourits – małe ośmiornice w pikantnym sosie z boczkiem i kiełbasą. W Wietnamie przysmakiem jest boczek w wersji słodkiej, czyli okraszony miodem, czosnkiem i imbirem, a w Singapurze można skosztować przekąski o dźwięcznej nazwie bak chang. To zawijane w liście bananowca pakieciki z ryżu nadziewane solonym żółtkiem, karmelizowanym boczkiem, orzechami wodnymi i grzybami. Brzmi egzotycznie? Więc dorzućmy jeszcze do tego zestawu danie wprost z Peru. Popularne tacacho con cecina to banany z pieca z boczkiem, ostrą cebulką i mięsem mielonym. Więcej ciekawostek, a zarazem kulinarnych inspiracji, znajdziesz na http://lubienaboczku.pl/boczek-na-swiecie.

Szukając pomysłów na przekąskę, obiad, a nawet deser wyjdź poza schemat i sięgnij po boczek. Bez wątpienia odkryjesz nowe smaki, a także zaskoczysz domowników i zaproszonych gości. Co najważniejsze – nie ryzykujesz, bo dodatek boczku to gwarancja wyjątkowych kulinarnych doznań.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie