Trwa ładowanie...
d3ocltd
17-02-2020 12:32

Kluski żelazne. Mogą śmiało konkurować ze śląskimi

Przepis

Przepyszne kluski z ziemniaczanego ciasta. Doskonale smakują zarówno zaraz po wyjęciu z wody, jak i odsmażone. - Formujemy dowolny kształt - mówi Ala, autorka bloga "Gotuj ze mną". - Jak kluski śląskie, kopytka lub podłużne. Takie właśnie pamiętam z dzieciństwa. Podajemy je z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką lub z samą cebulką i zieleniną polane tłuszczem. Pyszne, proste, sprawdzone. Szczerze polecam.

d3ocltd
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana 3-5 łyżek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cebulka, boczek, zielenina, opcjonalnie jako dodatek
Przepis

1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Drugą część obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wyłożyć na gęste sitko, odcisnąć (soku nie wylewać) i odstawić. Starte ziemniaki nakryć talerzykiem.

Ugotowane, wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, przepuścić przez praskę lub maszynkę. Dodać odciśnięte surowe ziemniaki. Sok delikatnie wylać, nie jest już potrzebny, ze spodu łyżką zebrać skrobię, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać na początek 3 łyżki mąki, zacząć wyrabiać. Gdyby okazało się zbyt rzadkie, dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej). Konsystencja ma być trochę luźniejsza niż na pierogi.

Zagotować wodę w garnku, posolić. Stolnicę oprószyć mąką, formować podłużne kluski, obsypać trochę mąką. Niech zbyt długo nie leżą na stolnicy, po zrobieniu od razu gotować. Wrzucać na wrzącą wodę, od momentu wypłynięcia gotować jeszcze około 1-2 minut. Najlepiej jedną po tym czasie wyjąć i sprawdzić, czy nie jest surowa.

Ilości mąki, jak i czasu gotowania, dokładnie nie określam, wszystko zależy od ziemniaków, jakich użyjemy. Gotowe kluski wyjmować na talerz. Podawać z boczkiem, podsmażoną cebulką i polane tłuszczem. Można według własnego uznania np. jako dodatek do różnych mięs. Każdy sposób będzie dobry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kluski żelazne. Mogą śmiało konkurować ze śląskimi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ocltd
d3ocltd
d3ocltd
d3ocltd
Więcej tematów
d3ocltd

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj