Kluski żelazne. Mogą śmiało konkurować ze śląskimi

Przepyszne kluski z ziemniaczanego ciasta. Doskonale smakują zarówno zaraz po wyjęciu z wody, jak i odsmażone. - Formujemy dowolny kształt - mówi Ala, autorka bloga "Gotuj ze mną". - Jak kluski śląskie, kopytka lub podłużne. Takie właśnie pamiętam z dzieciństwa. Podajemy je z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką lub z samą cebulką i zieleniną polane tłuszczem. Pyszne, proste, sprawdzone. Szczerze polecam.

Kluski żelazne. Mogą śmiało konkurować ze śląskimiKluski żelazne. Mogą śmiało konkurować ze śląskimi
Alina Jasińska

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana 3-5 łyżek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cebulka, boczek, zielenina, opcjonalnie jako dodatek

Przepis

1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Drugą część obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wyłożyć na gęste sitko, odcisnąć (soku nie wylewać) i odstawić. Starte ziemniaki nakryć talerzykiem.

Przepis

Ugotowane, wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, przepuścić przez praskę lub maszynkę. Dodać odciśnięte surowe ziemniaki. Sok delikatnie wylać, nie jest już potrzebny, ze spodu łyżką zebrać skrobię, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać na początek 3 łyżki mąki, zacząć wyrabiać. Gdyby okazało się zbyt rzadkie, dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej). Konsystencja ma być trochę luźniejsza niż na pierogi.

Przepis

Zagotować wodę w garnku, posolić. Stolnicę oprószyć mąką, formować podłużne kluski, obsypać trochę mąką. Niech zbyt długo nie leżą na stolnicy, po zrobieniu od razu gotować. Wrzucać na wrzącą wodę, od momentu wypłynięcia gotować jeszcze około 1-2 minut. Najlepiej jedną po tym czasie wyjąć i sprawdzić, czy nie jest surowa.

Przepis

Ilości mąki, jak i czasu gotowania, dokładnie nie określam, wszystko zależy od ziemniaków, jakich użyjemy. Gotowe kluski wyjmować na talerz. Podawać z boczkiem, podsmażoną cebulką i polane tłuszczem. Można według własnego uznania np. jako dodatek do różnych mięs. Każdy sposób będzie dobry.

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem