Trwa ładowanie...
d18rfpn
28-06-2022 12:29

Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym

Przepis

Pyszne kruche tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d18rfpn
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej np. tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 130 g schłodzonego masła
  • 1 jajko

Krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku)
  • ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ponadto:

  • 10 łyżeczek konfitury malinowej
  • około 400 g umytych, obranych truskawek
  • 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze
  • posiekane pistacje do ozdoby
Przepis
  • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami , wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
  • Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i ciastem wykładać foremki.
  • Ponakłuwać widelcem i foremki wstawić do lodówki na około 45–70 minut (dobrze schłodzone ciasto lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia, brzegi będą się mniej osuwać).
  • Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą.
  • Krem: galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem (można również rozprowadzić go łyżką).
  • Truskawki pokroić na grubsze plastry/kawałeczki i poukładać je na babeczkach, zaczynając od krawędzi babeczek. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką i posypać posiekanymi pistacjami. Babeczki wstawić do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18rfpn
d18rfpn
d18rfpn
d18rfpn
Więcej tematów
d18rfpn