Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym
Pyszne kruche tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają bardzo apetycznie, pięknie pachną, nie można im się oprzeć. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej np. tortowej
- 60 g cukru pudru
- 130 g schłodzonego masła
- 1 jajko
Krem:
- 300 ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 proc. lub 36 proc.
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku)
- ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ponadto:
- 10 łyżeczek konfitury malinowej
- około 400 g umytych, obranych truskawek
- 2 łyżki galaretka w proszku, w czerwonym kolorze
- posiekane pistacje do ozdoby
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami , wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
- Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i ciastem wykładać foremki.
- Ponakłuwać widelcem i foremki wstawić do lodówki na około 45–70 minut (dobrze schłodzone ciasto lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia, brzegi będą się mniej osuwać).
- Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą.
- Krem: galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem (można również rozprowadzić go łyżką).
- Truskawki pokroić na grubsze plastry/kawałeczki i poukładać je na babeczkach, zaczynając od krawędzi babeczek. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką i posypać posiekanymi pistacjami. Babeczki wstawić do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze