Trwa ładowanie...
d2j7szx
d2j7szx

Sałatka z makaronu, ogórka i ciecierzycy

Przepis

Sałatki idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie na wynos. Tu szybka i prosta sałatka na bazie makaronu inspirowana kuchnią grecką. Wykorzystałam muszelki, ale oczywiście możecie użyć innego drobnego makaronu. Fajnie sprawdzi się też kuskus perłowy. W drugiej części pojemnika młoda kapusta smażona z dodatkiem orzechów i azjatyckiego sosu. Pyszna, wyrazista w smaku i znikająca z lunchboxu w okamgnieniu. Możecie jeść ją na zimno lub na ciepło.

3.0
(8 głosów)
Oceń:
d2j7szx
Czas przygotowania:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Malwina Bareła
Zdjęcie
Składniki

Sałatka:

  • 100 g drobnego makaronu, np. orzo, muszelki
  • 80 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 2 ogórki gruntowe
  • sól

Sos:

  • 80 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Smażona młoda kapusta:

  • 400 g poszatkowanej młodej kapusty
  • 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki sezamu, uprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

*Sos: *

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub melasy z trzciny cukrowej (15 g)
  • 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili (60 g)
  • 1 łyżka octu ryżowego
Przepis

Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy go z nadmiaru soku.

Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, pokruszony drobno ser feta, sok z cytryny. Makaron łączymy z ciecierzycą, ogórkami i sosem. Mieszamy.

Sałatkę przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce. Należy ją zjeść maksymalnie kilka godzin po przygotowaniu. Jeśli zamierzacie przechowywać ją dłużej, to sos trzymajcie osobno i połączcie z resztą składników na świeżo.

Dymkę siekamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kapustę, smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając. Kapusta powinna pozostać chrupiąca. Składniki sosu łączymy, wlewamy na patelnię. Całość mieszamy, dodajemy orzechy. Gotujemy przez około 2 minuty. Mieszamy z dymką, posypujemy sezamem. Jemy na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"

Materiały prasowe
d2j7szx
Sałatka z makaronu, ogórka i ciecierzycy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
15
Share
d2j7szx
d2j7szx

d2j7szx
d2j7szx
d2j7szx