Sałatka z makaronu, ogórka i ciecierzycy
Sałatki idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie na wynos. Tu szybka i prosta sałatka na bazie makaronu inspirowana kuchnią grecką. Wykorzystałam muszelki, ale oczywiście możecie użyć innego drobnego makaronu. Fajnie sprawdzi się też kuskus perłowy. W drugiej części pojemnika młoda kapusta smażona z dodatkiem orzechów i azjatyckiego sosu. Pyszna, wyrazista w smaku i znikająca z lunchboxu w okamgnieniu. Możecie jeść ją na zimno lub na ciepło.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
Sałatka:
- 100 g drobnego makaronu, np. orzo, muszelki
- 80 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- 2 ogórki gruntowe
- sól
Sos:
- 80 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego drobno koperku
- 50 g sera feta
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Smażona młoda kapusta:
- 400 g poszatkowanej młodej kapusty
- 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- 2 łyżeczki sezamu, uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
*Sos: *
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub melasy z trzciny cukrowej (15 g)
- 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili (60 g)
- 1 łyżka octu ryżowego
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy go z nadmiaru soku.
Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, pokruszony drobno ser feta, sok z cytryny. Makaron łączymy z ciecierzycą, ogórkami i sosem. Mieszamy.
Sałatkę przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce. Należy ją zjeść maksymalnie kilka godzin po przygotowaniu. Jeśli zamierzacie przechowywać ją dłużej, to sos trzymajcie osobno i połączcie z resztą składników na świeżo.
Dymkę siekamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kapustę, smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając. Kapusta powinna pozostać chrupiąca. Składniki sosu łączymy, wlewamy na patelnię. Całość mieszamy, dodajemy orzechy. Gotujemy przez około 2 minuty. Mieszamy z dymką, posypujemy sezamem. Jemy na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze