Powiew orientu w twojej kuchni
Tahini to pasta, a właściwie masło z surowych lub prażonych ziarenek sezamu. Jest popularna w kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie dodaje się ją do wielu potraw np. hummusu, chałwy czy baba ghanoush. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi przepyszne smarowidło do pieczywa, naleśników czy placków. Mimo że znajdziemy ją w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością, warto pokusić się o przygotowanie jej w swojej kuchni. Nie jest to trudne. Jak zrobić domową pastę tahini oraz do czego ją dodawać?
Moc ukryta w małych ziarenkach
Sezam, zaliczany do afrodyzjaków, zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w minerały takie jak żelazo, cynk, potas czy magnez, a także w witaminy A, B, E i przeciwutleniacze (sesamol i sesamolinę), które opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol. Sezam poprawia wygląd skóry i włosów, a dzięki zawartości magnezu usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i ułatwia koncentrację. Warto też wiedzieć, że te małe ziarenka to bogate źródło wapnia. W 100 g jest go aż 1160 mg. Sięgajmy więc po sezam jak najczęściej. Świetnym pomysłem na przemycanie go w diecie jest właśnie pasta tahini.
Jak zrobić pastę sezamową w domu
Przygotowanie domowej pasty sezamowej jest niezwykle proste. Potrzebujesz szklanki ziarenek sezamu i opcjonalnie 2-3 łyżek oleju sezamowego lub rzepakowego. Do tahini nie należy dodawać oliwy z oliwek czy oleju arachidowego, ponieważ zmieniją one zapach i smak pasty. Jeśli masz dobry blender, nie musisz dodawać żadnego tłuszczu. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Kiedy będą już złociste, a twoją kuchnię wypełni przyjemny aromat, to znaczy, że możesz już wyłączyć gaz. Ziarna przesyp do kielicha blendera i zacznij miksować, stopniowo dolewając olej. Blenduj ok. 5-7 minut, wyłączając od czasu do czasu blender, by zebrać pastę z boków. Im dłużej będziesz miksować, tym pasta będzie bardziej gładka i kremowa. Pasta tahini, podobnie jak masło orzechowe, może być przechowywana w szczelnym pojemniku nawet przez kilka miesięcy. Nie trzeba jej trzymać w lodówce. Oddzielanie się oleju to naturalny proces. Jeśli go zaobserwujesz, wystarczy przed użyciem potrząsnąć pojemnikiem.
Kupujemy tahini
Jeśli nie zdecydujesz się na przygotowanie pasty sezamowej w domu, możesz ją kupić. Ceny wahają się od 5 do 20 zł za słoiczek. Wybierając tahini, czytaj uważnie etykiety. Skład powinien ograniczać się do dwóch składników - ziaren sezamu i oleju. Unikajmy jednak kupowania past zawierających tłuszcze utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy czy konserwanty. Ciekawą propozycją może być tahini smakowe, np. z dodatkiem miodu, kakao czy soku pomarańczowego.
Nie tylko do hummusu
Tahini to obowiązkowy składnik hummusu, czyli orientalnej pasty z ciecierzycy. Hummus sprawdzi się jako dip do surowych warzyw lub grillowanych warzyw - marchewki, cukinii, selera naciowego, cukinii, bakłążana, pasta do pieczywa czy krakersów. Aby go przygotować, wystarczy zmiksować na gładki krem puszkę ciecierzycy z 3 łyżkami tahini, oliwą z oliwek, ząbkiem czosnku i solą. Smak można wzbogacić słodką papryką czy suszonymi pomidorami.
Do dressingów i marynat
Na bazie pasty sezamowej możemy przygotować pyszny i aromatyczny sos sałatkowy. Wymieszaj 2-3 łyżki pasty z sokiem z cytryny, wodą, odrobiną miodu i ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, sos sojowy, czosnek). Sos z cytryny możesz zastąpić sokiem z granatów, będzie równie pysznie. Takim sosem polewaj sałatki z rukolą, roszponką, sałatą lodową czy cykorią. Dodatkowo danie warto posypać ziarnami sezamu. Pastę sezamową można dodać również do jogurtu naturalnego. Do tego natka pietruszki i sos do grillowanych mięs gotowy. Tahini, wymieszana z oliwą z oliwek, miodem i chili będzie świetną marynatą do kurczaka. Nie bój się eksperymentów w kuchni.
Tahini na słodko
Tahini to składnik chałwy. Przygotowanie tego deseru w domu z ziaren sezamu jest pracochłonne i wymaga wprawy. Możesz jednak sobie ułatwić sprawę, wykorzystując pastę sezamową. Wówczas zrobisz chałwę w 15 minut. Pasta sezamowa sprawdzi się także jako dodatek do słodkich musów czy wypieków – babeczek, ciast, ciasteczek. Miłośnicy zdrowego ożywiania mogą się pokusić o przyrządzenie domowej nutelli na bazie pasty sezamowej. Wystarczy dodać miód (lub inne słodziło), 2 łyżeczki gorzkiego kakao, odrobinę wody i szczyptę morskiej soli. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać i gotowe!