Trwa ładowanie...
df0rco1

Dieta o niskiej zawartości tłuszczu

123
Źródło: 123

Dieta niskotłuszczowa może pomóc osobom, które chcą zrzucić na wadze, ale także jest zalecana w przypadku niektórych chorób. Jednak musi być to dieta przemyślana, aby przy małej ilości tłuszczu, nie zwiększyć przypadkiem spożycia cukrów prostych.

Ograniczenie spożywanego tłuszczu może wpływać pozytywnie w przypadku walki z nadwagą, jednakże należy pamiętać również o tym, że dietę tę stosuje się również w przypadku niektórych chorób. Są to zapalenie wątroby, trzustki, pęcherzyka i dróg żółciowych, a także w przypadku choroby układu krążenia i przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Dieta niskotłuszczowa powinna dostarczać organizmowi wszelkich składników odżywczych. Trzeba przy tym wziąć pod uwagę zwłaszcza witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, których dostarczana ilość może być niewystarczająca. W przypadku warzyw należy więc zwiększyć ilość tych bogatych w karoten.

Sama ilość tłuszczu powinna być ograniczona do 50 g na dzień. Oczywiście w pierwszej kolejności powinniśmy wyeliminować z diety szkodliwe tłuszcze trans, które obecne są produktach zwierzęcych, takich jak tłuste mięsa, produkty smażone, majonez czy wyroby cukiernicze. Ta ilość tłuszczu, którą możemy spożywać, zawarta jest w mleku, chudym mięsie i wędlinach, a także możemy ją dodać do pieczywa, np. w postaci masła.

Posiłki powinny być małe, ale regularne, w ilości 4-5 w ciągu dnia. Przede wszystkim należy usunąć z diety wszelkie produkty smażone, a potrawy powinny być gotowane (w wodzie lub na parze), duszone (oczywiście bez tłuszczu) albo pieczone (w rękawie, folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym).

Dieta musi być mimo wszystko zbilansowana i urozmaicona, dlatego powinniśmy spożywać więcej warzyw i owoców. Ale tutaj może czaić się niebezpieczeństwo, ponieważ w owocach znajduje się sporo cukrów prostych, które nie są pożądane w naszej diecie.

Choć przeważnie zaleca się przejście z pieczywa jasnego na pełnoziarniste, to w przypadku diety niskotłuszczowej jest odwrotnie. Najlepiej jest spożywać pszenny chleb i to nieco czerstwy.

Mięsa i wędliny muszą być chude. Wołowina, cielęcina, a także kurczak i indyk powinny zagościć na naszym stole zamiast wieprzowiny czy baraniny. Z jadłospisu powinny zniknąć też śledzie, węgorze, halibuty czy wszelkie ryby wędzone na rzecz leszcza, dorsza, soli, sandacza czy szczupaka.

df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj