Trwa ładowanie...
d1b7c9l
d1b7c9l

Kompot z suszu

Przepis

Jeśli chcesz aby twój kompot był nieco lżejszy w smaku, dodaj do niego 1 kg świeżych jabłek - złagodzą one nieco intensywny smak susz

4.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Kompot z suszu
123RF
Składniki
  • suszone śliwki – 400 g
  • suszone gruszki – 200 g
  • suszone jabłka – 400 g
  • suszone morele – 400 g
  • cukier – 400 g
  • laski cynamonu – 2 sztuki
  • goździk – 5 sztuk
  • cytryny – 3 sztuki
  • pomarańcze – 3 sztuki
  • sok cytrynowy (do smaku) – 100 ml
Przepis

Owoce zalej 5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, sok i skórkę z owoców cytrusowych oraz przyprawy, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Kompot podawaj w schłodzonych dzbankach.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Kompot z suszu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l