Kompot z suszu
Jeśli chcesz aby twój kompot był nieco lżejszy w smaku, dodaj do niego 1 kg świeżych jabłek - złagodzą one nieco intensywny smak susz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- suszone śliwki – 400 g
- suszone gruszki – 200 g
- suszone jabłka – 400 g
- suszone morele – 400 g
- cukier – 400 g
- laski cynamonu – 2 sztuki
- goździk – 5 sztuk
- cytryny – 3 sztuki
- pomarańcze – 3 sztuki
- sok cytrynowy (do smaku) – 100 ml
Przepis
Owoce zalej 5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, sok i skórkę z owoców cytrusowych oraz przyprawy, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Kompot podawaj w schłodzonych dzbankach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl