Kompot z suszu
Jeśli chcesz aby twój kompot był nieco lżejszy w smaku, dodaj do niego 1 kg świeżych jabłek - złagodzą one nieco intensywny smak susz
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- suszone śliwki – 400 g
- suszone gruszki – 200 g
- suszone jabłka – 400 g
- suszone morele – 400 g
- cukier – 400 g
- laski cynamonu – 2 sztuki
- goździk – 5 sztuk
- cytryny – 3 sztuki
- pomarańcze – 3 sztuki
- sok cytrynowy (do smaku) – 100 ml
Owoce zalej 5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, sok i skórkę z owoców cytrusowych oraz przyprawy, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Kompot podawaj w schłodzonych dzbankach.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze