Trwa ładowanie...
d1v8evy
24 września 2017, 09:20

Naleśniki z masą migdałową. Babciny sposób na coś dobrego

Przepis

Słodka propozycja na śniadanie lub deser. Środek naleśnika wypełniony jest słodkim (choć nie za słodkim) nadzieniem na bazie piany z białek i mielonych migdałów. Wszystko następnie zasmaża się na maśle, co dodaje takim naleśnikom dodatkowego smaku. Choć można zjeść je na zimno, lepiej zjeść je jeszcze ciepłe, najlepiej podane z sosem waniliowym. Sprawdzony przepis poleca autorka bloga "Kuchenny kredens".

d1v8evy
5.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Nadzienie migdałowe:

  • 120 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka

Sos waniliowy:

  • 250 ml mleka (opcjonalnie z dodatkiem słodkiej śmietanki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii
Przepis

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki lub rozrzedzając mlekiem dla uzyskania lejącej konsystencji. Odstawić na 10-15 minut. Patelnię nagrzać i posmarować niewielką ilością tłuszczu, gdy dobrze nagrzana wylewać cieniutką warstwę ciasta i smażyć chwilę do ścięcia się ciasta. Przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Gotowe układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Przygotować masę migdałową. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i połączyć z migdałami. Delikatnie połączyć z pianą z białek i natychmiast nakładać masą naleśniki. Składać i smażyć chwilę na maśle klarowanym na średnim ogniu. Naleśniki wybornie smakują podane z sosem waniliowym. Do jego przygotowania mleko zagotować z 1/4 laski wanilii. Wanilię usunąć, mleko zestawić z ognia i chwilę przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewać mleko do żółtek cały czas mieszając. Przelać do rondelka i na małym ogniu, cały czas mieszając, poczekać do zgęstnienia sosu, nie doprowadzając do wrzenia (ważne!).
Zobacz także: Bucht drożdżowy wybijany według przedwojennego przepisu
src="https://d.wpimg.pl/721318523--1014521036/bucht.jpg"/>

Polecamy wideo: brioszki z powidłami

Naleśniki z masą migdałową. Babciny sposób na coś dobrego
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v8evy
d1v8evy
d1v8evy
d1v8evy
Więcej tematów
d1v8evy

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj