Naleśniki z masą migdałową. Babciny sposób na coś dobrego
Słodka propozycja na śniadanie lub deser. Środek naleśnika wypełniony jest słodkim (choć nie za słodkim) nadzieniem na bazie piany z białek i mielonych migdałów. Wszystko następnie zasmaża się na maśle, co dodaje takim naleśnikom dodatkowego smaku. Choć można zjeść je na zimno, lepiej zjeść je jeszcze ciepłe, najlepiej podane z sosem waniliowym. Sprawdzony przepis poleca autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Nadzienie migdałowe:
- 120 g mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
Sos waniliowy:
- 250 ml mleka (opcjonalnie z dodatkiem słodkiej śmietanki)
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1/4 laski wanilii
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki lub rozrzedzając mlekiem dla uzyskania lejącej konsystencji. Odstawić na 10-15 minut. Patelnię nagrzać i posmarować niewielką ilością tłuszczu, gdy dobrze nagrzana wylewać cieniutką warstwę ciasta i smażyć chwilę do ścięcia się ciasta. Przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Gotowe układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Przygotować masę migdałową. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i połączyć z migdałami. Delikatnie połączyć z pianą z białek i natychmiast nakładać masą naleśniki. Składać i smażyć chwilę na maśle klarowanym na średnim ogniu. Naleśniki wybornie smakują podane z sosem waniliowym. Do jego przygotowania mleko zagotować z 1/4 laski wanilii. Wanilię usunąć, mleko zestawić z ognia i chwilę przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewać mleko do żółtek cały czas mieszając. Przelać do rondelka i na małym ogniu, cały czas mieszając, poczekać do zgęstnienia sosu, nie doprowadzając do wrzenia (ważne!).
Zobacz także: Bucht drożdżowy wybijany według przedwojennego przepisu
src="https://d.wpimg.pl/721318523--1014521036/bucht.jpg"/>
Polecamy wideo: brioszki z powidłami
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze