Lody kokosowe z malinami
Idealne na deser i orzeźwienie, czyli domowe lody z malinami. Dodatek owoców świetnie uzupełnia kremową bazę z mleka kokosowego. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 puszka mleka kokosowego o najwyższej zawartości kokosa
- 1 śmietanka kokosowa
- świeże maliny (najlepiej eko)
Przydatne: miska z kostkami lodu
W mikserze ubij żółtka i cukier, aż będą jasne i puszyste. Odstaw. Do garnka z grubym dnem wlej śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i śmietankę kokosową. Podgrzewaj razem, ale nie dopuść do zagotowania. Powoli wlewaj gorącą mieszaninę mleka kokosowego do żółtek z cukrem – zacznij od małej strużki, jednocześnie mieszając. Kiedy wszystko wlejesz, mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Ustaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj, stale mieszając. Masa zacznie się zagęszczać. Po około 10 minutach krem będzie gotowy. Uważaj, aby się nie zagotował! Wlej krem do miski, dodaj wiórki kokosowe i umieść w drugiej misce z lodem, aby ostygł. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy krem się ochłodzi, wstaw przykrytą miskę do zamrażarki na całą noc. Wyjmij zamrożone lody i przełóż je do dowolnego pojemnika, dodaj maliny i wstaw ponownie do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz już się nimi delektować!
Zobacz także: cytrynowe, delikatne ciasto na podwieczorek
Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski