Trwa ładowanie...
d2ukzdr
30-07-2017 07:36

Lody kokosowe z malinami

Przepis

Idealne na deser i orzeźwienie, czyli domowe lody z malinami. Dodatek owoców świetnie uzupełnia kremową bazę z mleka kokosowego. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2ukzdr
3.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 puszka mleka kokosowego o najwyższej zawartości kokosa
  • 1 śmietanka kokosowa
  • świeże maliny (najlepiej eko)

Przydatne: miska z kostkami lodu

Przepis

W mikserze ubij żółtka i cukier, aż będą jasne i puszyste. Odstaw. Do garnka z grubym dnem wlej śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i śmietankę kokosową. Podgrzewaj razem, ale nie dopuść do zagotowania. Powoli wlewaj gorącą mieszaninę mleka kokosowego do żółtek z cukrem – zacznij od małej strużki, jednocześnie mieszając. Kiedy wszystko wlejesz, mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Ustaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj, stale mieszając. Masa zacznie się zagęszczać. Po około 10 minutach krem będzie gotowy. Uważaj, aby się nie zagotował! Wlej krem do miski, dodaj wiórki kokosowe i umieść w drugiej misce z lodem, aby ostygł. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy krem się ochłodzi, wstaw przykrytą miskę do zamrażarki na całą noc. Wyjmij zamrożone lody i przełóż je do dowolnego pojemnika, dodaj maliny i wstaw ponownie do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz już się nimi delektować!
Zobacz także: cytrynowe, delikatne ciasto na podwieczorek

Zobacz także wideo: Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku

Lody kokosowe z malinami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
6

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d2ukzdr
d2ukzdr
d2ukzdr
d2ukzdr
Więcej tematów
d2ukzdr