Trwa ładowanie...
d2p6cc9
d2p6cc9

Kutia

Kutia - przepis na Wigilię 123

Kutia to słodka potrawa, którą podaje się w czasie wieczerzy wigilijnej. Jest to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej, jednak również w Polsce jest często przyrządzane.

Kutia kojarzy nam się głownie z okresem bożonarodzeniowym. W wielu domach jest stałym elementem kolacji wigilijnej. Chociaż dla niektórych kutia nie jest niczym zaskakującym, niektórzy nigdy nie mieli okazji jej spróbować. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ jest to danie z kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i rosyjskiej. W Polsce tradycja jedzenia kutii najszerzej rozpowszechniona jest na terenach wschodnich. Osoby zamieszkujące Białostocczyznę, Lubelszczyznę czy tereny województwa podkarpackiego prawdopodobnie świetnie znają smak tradycyjnej kutii. Niestety nie dla wszystkich jest to tak oczywiste.

Kutia – charakterystyka
Nawet jeśli nigdy nie jedliśmy prawdziwej kutii, prawdopodobnie wiemy, że jest to słodka potrawa zrobiona z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu oraz wielu innych dodatków. W niektórych rodzinach kutię przyrządza się także na bazie kaszy jęczmiennej lub nawet ryżu.

Jak wygląda przygotowywanie pszenicy, z której później robi się kutię? Przede wszystkim z ziaren musimy usunąć twardą łuskę. Kiedyś był to proces bardzo czasochłonny. Do lnianego woreczka wsypywało się lekko zwilżoną pszenicę, w która następnie wielokrotnie uderzało się tłuczkiem. Następnie ziarna przepłukiwało się woda na sicie. Dziś na szczęście możemy kupić w sklepie specjalną pszenicę na kutię.

Sam proces przygotowywania kutii jest również dość długi. Początkowo należy zalać ziarna pszenicy i pozostawić je na całą noc. Podobnie postępuje się z makiem, który również zalewa się wodą lub mlekiem. Rano możemy zagotować pszenice do miękkości. Mak również gotuje się, a następnie płucze oraz miele. Kutia tradycyjnie musi być przyrządzana z dodatkiem miodu oraz wielu bakalii. Zazwyczaj są to orzechy oraz rodzynki. W dzisiejszych czasach, gdy dostęp do wielu składników jest łatwiejszy, do kutii dosypuje się także migdały, kandyzowane skórki pomarańczy, suszone figi czy daktyle. W niektórych domach do kutii dolewa się także parę kropel alkoholu. Może to być słodki likier o smaku migdałowym lub orzechowym albo rum.

d2p6cc9
d2p6cc9
d2p6cc9
d2p6cc9