Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku. Wyjątkowa receptura Nigelli Lawson
Gdy najsłynniejsza włoska kucharka świata opublikowała na instagramowym koncie przepis na kurczaka z 40 ząbkami czosnku, posypała się lawina komentarzy. Jednak ci, którzy skusili się na ten niecodzienny pomysł na zapiekankę, nie kryli zdumienia. Nic dziwnego – pieczony czosnek traci na ostrości i staje się słodki oraz kremowy. Idealnie komponuje się z kurczakiem, nadając mu wspaniałego aromatu.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- Ćwiartki z kurczaka posolić i natrzeć mieloną papryką, a następnie obsmażyć na oliwie, by skórka stała się zrumieniona.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotować duże naczynie żaroodporne z pokrywką.
- Posiekać dymkę – białą i zieloną część, ząbki czosnku oddzielić od siebie, zostawić w łupinkach.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlać wino i rozłożyć 20 nieobranych ząbków czosnku.
- Ułożyć usmażonego kurczaka, skórą do góry, posypać posiekaną dymką i tymiankiem, a na to położyć pozostaje 20 ząbków czosnku.
- Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, by skórka z kurczaka stała się chrupiąca.
- Podawać z ulubionymi dodatkami – upieczone ząbki czosnku wystarczy wycisnąć ze skórki wprost na ziemniaki lub chleb, tworząc aromatyczną, słodką pastę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze