Jajka a’la Carina
Jajka a’la Carina to popularny produkt na śniadanie. Zamiast klasycznej jajecznicy czy jajka na twardo, warto przygotować jajeczne babeczki. Przepis na nie pochodzi z książki z 1928 roku i wypróbowała go autorka bloga "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 4 jajka
- masło
- starty parmezan
- 250 ml kwaśnej śmietany
- łyżeczka mąki
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Nagrzewamy piec, to po pierwsze, żeby potem bezczynnie nie czekać nad surowymi składnikami. Kokilki smarujemy masłem i wysypujemy parmezanem w ilości takiej jak kto lubi parmezan. Śmietanę w osobnym naczyniu mieszamy z mąką tak, żeby nie było grudek i kilka łyżek nakładamy do każdej kokilki (w której mamy już parmezan).
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego pieca dosłownie na kilka minut, aż śmietana się zagotuje. Wówczas kokilki lub formę wyjmujemy na chwilkę z pieca, wbijamy w każdą jajko, posypujemy jeszcze parmezanem i jak kto lubi – pieprzem i wstawiamy do piekarnika ponownie.
Gdy tylko białko się zetnie, można wyjmować. Podawać natychmiast przybrane świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zobacz także: domowe lody orzechowe - proste i ochładzające
Polecamy wideo: Kurze, strusie i przepiórcze. Które jajko do czego?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze