Trwa ładowanie...
dn59be3
06-12-2022 12:11

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą

Przepis

Polska jabłkami stoi i z roku na rok coraz bardziej przekonujemy się do owoców z naszych rodzimych sadów. Chętnie chrupiemy je w surowej postaci w ramach przekąski. Ale prawdziwy smak i aromat owoce te zyskują po obróbce termicznej. Już w XVII i XVIII wieku na dworach serwowano pieczone jabłka w ramach deseru.

dn59be3
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 6 dorodnych jabłek
  • 15 dag rodzynek bursztynowych
  • 20 dag orzechów włoskich
  • cynamon
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
Przepis
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne.
  • Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem. Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie). W międzyczasie przygotuj sos waniliowy.
  • Wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka - oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia.
  • Laskę wanilii wyjmij z naczynia. W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką. Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dn59be3
dn59be3
dn59be3
dn59be3
Więcej tematów
dn59be3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj