Trwa ładowanie...
d4i2d10
26-05-2020 11:42

Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?

Przepis

Boeuf Strogonow, czyli gulasz wołowy z cebulą, pieczarkami, przecierem pomidorowym i kiszonymi ogórkami, to pyszne danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Jak je przygotować?

d4i2d10
3.5
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 50 dkg polędwicy wołowej,
  • 15 dkg cebuli,
  • 15 dkg pieczarek,
  • 15 dkg ogórka konserwowego lub kiszonego,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, bazyli, tymianku, estragonu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.
Przepis

1. W niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w księżyce cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę zasmażać.
następnie dodać pokrojonego w małe paseczki ogórka.

2. W trakcie smażenia rozprowadzić koncentrat i dodać przyprawy. Podlać lekko wodą.

3. Odfiletowaną i pokrojoną w wąskie paseczki polędwicę, oprószyć mąką i smażyć przez 30 min. w małej ilości oleju.

4. Usmażone mięso wymieszać z sosem i w miarę potrzeby dodać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.

5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z chlebem lub ryżem.

Przepis dodał użytkownik julia313

Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2d10
d4i2d10
d4i2d10
d4i2d10
Więcej tematów
d4i2d10