Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?
Boeuf Strogonow, czyli gulasz wołowy z cebulą, pieczarkami, przecierem pomidorowym i kiszonymi ogórkami, to pyszne danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Jak je przygotować?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. W niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w księżyce cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę zasmażać.
następnie dodać pokrojonego w małe paseczki ogórka.
Przepis
2. W trakcie smażenia rozprowadzić koncentrat i dodać przyprawy. Podlać lekko wodą.
Przepis
3. Odfiletowaną i pokrojoną w wąskie paseczki polędwicę, oprószyć mąką i smażyć przez 30 min. w małej ilości oleju.
Przepis
4. Usmażone mięso wymieszać z sosem i w miarę potrzeby dodać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Przepis
5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z chlebem lub ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl