Znudziły ci się tradycyjne frytki? Wypróbuj ten przepis!

Jak szaleć to szaleć, ale w tym szaleństwie jest wiele smaku. Przedstawiam wam przepis na idealne frytki – dokładnie takie, jakie robi się w starych francuskich restauracjach. Mój twist sprowadza się do lekkiego piklowania ziemniaków na ciepło. Wybija to frytki w inną galaktykę.

Znudziły ci się tradycyjne frytki? Wypróbuj ten przepis!Znudziły ci się tradycyjne frytki? Wypróbuj ten przepis!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ziemniaki, klasy C
  • ocet ryżowy – 100 ml
  • sól
  • pietruszka – do posypania
  • sezam – do posypania
  • parmezan – do posypania
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 3 szt.

Przepis

  • Ziemniaki kroimy na frytki – takiej grubości, jak lubimy. Ja lubię, gdy mają około 1 cm grubości. Dzięki temu mają bardzo chrupiącą skórkę i kremowy, słodki, wytrawny, lekko kwaskowy miąższ.
  • Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania, gdy ziemniaki są zupełnie miękkie, dodajemy sporą ilość octu ryżowego. Ziemniaki zostawiamy na chwilę w wodzie, po czym delikatnie, by się nie połamały, wyjmujemy je do wysuszenia.
  • Rozgrzewamy fryturę bądź garnek z olejem do temperatury 150 stopni i zaczynamy smażyć ziemniaki. Gdy złapią temperaturę i lekko zmienią kolor, wyjmujemy je z oleju i pozostawiamy do ostygnięcia. Podwyższamy temperaturę do 160 stopni i drugi raz smażymy frytki. Tą czynność powtarzamy kilkakrotnie – najlepiej pomiędzy smażeniem trzymać frytki w zamrażarce. Do ostatniego smażenia zwiększamy temperaturę do 170–180 stopni i doprowadzamy frytki do pięknego bursztynowego koloru.
  • Osuszamy frytki z nadmiaru tłuszczu, posypujemy startym parmezanem, drobno posiekaną pietruszką i prażonym sezamem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja