Trwa ładowanie...
dk65ai2
19-05-2021 09:10

Znudziły ci się tradycyjne frytki? Wypróbuj ten przepis!

Przepis

Jak szaleć to szaleć, ale w tym szaleństwie jest wiele smaku. Przedstawiam wam przepis na idealne frytki – dokładnie takie, jakie robi się w starych francuskich restauracjach. Mój twist sprowadza się do lekkiego piklowania ziemniaków na ciepło. Wybija to frytki w inną galaktykę.

dk65ai2
3.5
(37 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • ziemniaki, klasy C
  • ocet ryżowy – 100 ml
  • sól
  • pietruszka – do posypania
  • sezam – do posypania
  • parmezan – do posypania
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 3 szt.
Przepis
  • Ziemniaki kroimy na frytki – takiej grubości, jak lubimy. Ja lubię, gdy mają około 1 cm grubości. Dzięki temu mają bardzo chrupiącą skórkę i kremowy, słodki, wytrawny, lekko kwaskowy miąższ.
  • Pokrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania, gdy ziemniaki są zupełnie miękkie, dodajemy sporą ilość octu ryżowego. Ziemniaki zostawiamy na chwilę w wodzie, po czym delikatnie, by się nie połamały, wyjmujemy je do wysuszenia.
  • Rozgrzewamy fryturę bądź garnek z olejem do temperatury 150 stopni i zaczynamy smażyć ziemniaki. Gdy złapią temperaturę i lekko zmienią kolor, wyjmujemy je z oleju i pozostawiamy do ostygnięcia. Podwyższamy temperaturę do 160 stopni i drugi raz smażymy frytki. Tą czynność powtarzamy kilkakrotnie – najlepiej pomiędzy smażeniem trzymać frytki w zamrażarce. Do ostatniego smażenia zwiększamy temperaturę do 170–180 stopni i doprowadzamy frytki do pięknego bursztynowego koloru.
  • Osuszamy frytki z nadmiaru tłuszczu, posypujemy startym parmezanem, drobno posiekaną pietruszką i prażonym sezamem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis pochodzi z ebooka Mateusza Zielonki "#Kanapki".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Znudziły ci się tradycyjne frytki? Wypróbuj ten przepis!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
43

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj