ycipk-3amfuz

Masło klarowane. Dobry tłuszcz, który warto mieć w swojej kuchni

Masło klarowane jest w polskie kuchni od dekad. Jego zależy docenili też Hindusi, którzy nazywają ten produkt ghee. Wierzą, że to boski dar i najlepszy tłuszcz na świecie. Tradycyjnie wytwarza się je z tłuszczu zwierzęcego, który musi być podgrzewany na wolnym ogniu. W ten sposób pozbawia się go białka i wody, tworząc czysty produkt, bez osadów czy szumowin. Oto kilka faktów na jego temat i podpowiedzi, jak zrobić ten specjał w domu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Masło klarowane, inaczej ghee, łatwo przygotujemy własnoręcznie. Świetne do smażenia i smarowania pieczywa
Masło klarowane, inaczej ghee, łatwo przygotujemy własnoręcznie. Świetne do smażenia i smarowania pieczywa (Fotolia)
ycipk-3amfuz

Czym wyróżnia się masło klarowane? Niektórzy są zdania, że w smaku jest lekko słodkawe o orzechowym aromacie. Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od innych rodzajów maseł, ghee nie jełczeje, nie przypala się (punkt dymienia to aż 252) i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dzięki temu sprawdzi się do smażenia w głębokim tłuszczu.

Dobry tłuszcz, ale z umiarem

Do spożywania tego produktu zachęcają m.in. Agnieszka Maciąg i Maia Sobczak. Obie panie są fankami ajuwerdy i w ich lodówkach zawsze znajdziemy masło ghee. Regularne spożywanie tego produktu, ale w kontrolowanych dawkach stanowi naturalną profilaktykę chorób serca. W składzie masła klarowanego znajdziemy cenny kwas masłowy, który - jak udowodniono w badaniach - wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwwirusowe. Jego obecność w codziennym menu pomaga zachować równowagę gospodarki hormonalnej i chroni nasz żołądek. Ponadto uzupełnia niedobory podstawowych witamin, czyli A, D, K i E. Specjaliści ds. żywienia radzą, aby mimo tylu zalet zachować umiar w spożyciu masła klarowanego. Ze względu na fakt, że to tłuszcz nasycony, najlepiej ograniczyć się do maksymalnie dwóch łyżek dziennie.

Masło klarowane w praktyce

To doskonały produkt do smażenia. Przyda się do przygotowania jajecznicy, naleśników, podsmażenia pierogów, kopytek, mięs i warzyw. Cukiernicy wykorzystują masło ghee do przygotowania ciast, a inni jego zwolennicy smarują nim pieczywo. Masło ghee można kupić w sklepach z produktami orientalnymi albo żywnością ekologiczną. Dostępne są również gotowe masła klarowane przez polskich producentów, najlepiej jednak przygotować ten przysmak samodzielnie.

ycipk-3amfuz

Jak zrobić domowe masło ghee?

Porzebne będą dwie kostki masła ekstra - najlepiej z zawartością minimum 82 proc. tłuszczu, a także rondel z grubym dnem. Masło roztapiamy na średnim ogniu, a gdy się całkowicie rozpuści, zmniejszamy ogień do najmniejszego. Wytwarzający się biały osad na powierzchni zbieramy cedzakową łyżką, a masę raz po raz mieszamy. Czynność zbierania piany powtarzamy kilkukrotnie, aż przestaną pojawiać się szumowiny. Delikatnie ściemniałe masło zdejmujemy z ognia i schładzamy przez kwadrans. Do wyparzonego słoika z zakrętką przecedzamy przez gazę tłuszcz, czekamy, aż całkiem wystygnie i zakręcamy. Słoik przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3amfuz

ycipk-3amfuz
ycipk-3amfuz