Trwa ładowanie...
d2cnfso
07-10-2022 08:33

Curry z indyka i warzyw. Aromat wypełni całą kuchnię

Przepis

Curry to nazwa charakterystycznej potrawy kuchni indyjskiej. Istnieje wiele jej odmian: curry z kurczaka, zielone tajskie curry, czerwone curry, brązowe curry ze Sri Lanki. Każde z nich ma inną kompozycje przypraw, ucieranych za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Na Zachodzie nazwa "curry" kojarzy się raczej ze sproszkowaną mieszanką przypraw. Co ciekawe, zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów i w samych Indiach do niedawna był rzadko spotykany. Pamiętajmy, że ta przyprawa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i światło dlatego trzymajmy ją zawsze w zamknięciu i z dala od źródeł światła.

d2cnfso
4.3
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photographer:Ramon Grosso
Składniki
  • filet z indyka - 400 g
  • 3 łyżki oleju
  • czerwona papryka, pieprz czarny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 szklanki rosołu (może być bulion warzywny lub woda)
  • pół opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 duży ziemniak
  • czarny pieprz
  • łyżeczka sosu sambal oelek lub łyżeczka czerwonej pasty curry - dla osób lubiących ostre curry (do dostania w kuchniach świata lub większych supermarketach)
Przepis
  • Indyka myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. W miseczce mieszamy olej z łyżeczką czerwonej papryki i 2 szczyptami pieprzu. Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po upływie tego czasu wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Odkładamy na bok. Wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Smażymy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Ciągle mieszając dodajemy kminek i kurkumę i pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę.
  • Dodajemy rosół, curry, mrożoną włoszczyznę i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  • Przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Jeżeli lubimy ostre dania możemy również dodać sos sambal oelek lub czerwoną pastę curry.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (po upływie 15 minut dodajemy kawałki indyka). Pamiętajmy, aby od czasu do czasu mieszać curry sprawdzając czy się nie przypala.
  • Curry podajemy z ryżem basmati lub kaszą kuskus i posypujemy posiekana natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Curry z indyka i warzyw. Aromat wypełni całą kuchnię
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj