Ciasteczka z płatków owsianych
Domowe owsiane ciasteczka to pyszna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Na dodatek pięknie pachną i są bardzo sycące. Są doskonałe na podwieczorek, na deser lub na drugie śniadanie do pracy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 300 g płatków owsianych
- 100 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- garść rodzynek, orzechów
- Płatki owsiane zarumienić na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Białko ubić na sztywną pianę.
- Masło utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, a następnie wsypać płatki, wymieszać, na koniec dodać ubite na sztywną pianę białko oraz posiekane bakalie, delikatnie wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, łyżką nakładać porcję ciasta, zachowując między nimi 4-5 cm odstępu, piec na złoty kolor w temp 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze