Trwa ładowanie...
d1znt9c
09-12-2022 09:47

Zupa z kurczaka i szpinaku

Przepis

Prosty przepis na zupę inspirowaną kuchnia azjatycką. Jest lekka, ale ma wyrazisty smak. Z powodzeniem może konkurować z naszym rosołem.

d1znt9c
4.1
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowo-wołowego (lub wołowego)
  • 250 g liści szpinaku
  • 200 g makaronu chińskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sherry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3/4 łyżeczki cukru
Przepis
  • Makaron przygotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  • Kurczaka pokrój w cieniutkie paski o długości 5 centymetrów. Ułóż je w misce i zalej olejem i sherry, dodaj pół łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj i marynuj przez 20 minut.
  • Szpinak dokładnie umyj, odetnij ogonki, a listki wrzuć na dwie minuty do wrzątku. Przełóż szpinak do naczynia z zimną wodą i odcedź.
  • Bulion zagotuj, a następnie dodaj sos sojowy i resztą cukru. Dorzuć mięso i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj szpinak i doprowadź do wrzenia. W miseczkach ułóż makaron i zalej go zupą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa z kurczaka i szpinaku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
Więcej tematów
d1znt9c