Trwa ładowanie...
d2et8q7
d2et8q7

Zupa mandarynkowa. Smak cię zakoczy

Przepis

Przepis na zupę mandarynkową dostaliśmy od pani Aliny. Wbrew pozorom nie jest to wspomnienie koszmaru z dzieciństwa, czyli cytrusowa kuzynka popularnej zupy owocowej. Zupa jest lekko pikantna i kojarzy się z kuchnią azjatycką. Doskonale syci i rozgrzewa. W sam raz na zimowe chłody.

2.7
(9 głosów)
Oceń:
d2et8q7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 2 puszki mandarynek
  • 300 g fileta z indyka
  • marchew,pietruszka,kawałek selera i pora
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • szczypiorek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
Przepis

Włoszczyznę pokroić na kawałki. Przygotować ok 1,5 l wody, wrzucić włoszczyznę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką curry. Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na kilka minut mięso, przemieszać i przełożyć do wywaru. Gotować około 15 minut. Mandarynki rozdrobnić i wlać wraz z syropem do zupy. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i łyżką curry i imbiru (zupa musi być raczej pikantna, a nie słodka). Odlać 1/2 szklanki zupy (unikniemy zwarzenia się śmietany) i wymieszać ze śmietaną. Do zupy powoli wlewać śmietanę, wymieszać, chwilę podgrzać na wolnym ogniu, nie gotować ponownie. Szczypiorek posiekać, posypać gotową zupę. Podawać gorącą z kulkami ryżu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa mandarynkowa. Smak cię zakoczy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2et8q7

Podziel się opinią

21
14
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7