Zupa mandarynkowa. Smak cię zakoczy
Przepis na zupę mandarynkową dostaliśmy od pani Aliny. Wbrew pozorom nie jest to wspomnienie koszmaru z dzieciństwa, czyli cytrusowa kuzynka popularnej zupy owocowej. Zupa jest lekko pikantna i kojarzy się z kuchnią azjatycką. Doskonale syci i rozgrzewa. W sam raz na zimowe chłody.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 puszki mandarynek
- 300 g fileta z indyka
- marchew,pietruszka,kawałek selera i pora
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- szczypiorek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
Włoszczyznę pokroić na kawałki. Przygotować ok 1,5 l wody, wrzucić włoszczyznę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką curry. Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na kilka minut mięso, przemieszać i przełożyć do wywaru. Gotować około 15 minut. Mandarynki rozdrobnić i wlać wraz z syropem do zupy. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i łyżką curry i imbiru (zupa musi być raczej pikantna, a nie słodka). Odlać 1/2 szklanki zupy (unikniemy zwarzenia się śmietany) i wymieszać ze śmietaną. Do zupy powoli wlewać śmietanę, wymieszać, chwilę podgrzać na wolnym ogniu, nie gotować ponownie. Szczypiorek posiekać, posypać gotową zupę. Podawać gorącą z kulkami ryżu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze